694
Robiłam dawno i to jeszcze w tortownicy,a tym razem duża blaszka,tylko brzoskwinie takie bez koloru,wysłać męża do sklepu… 😉 patrzę a tam brzoskwinie w przekroju,w kolorze jabłka dosłownie .
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
4 duże jajka
1 szkl.mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
34 szkl.cukru
szczypta soli
Masa Śmietanowa z Wafelkami:
1 śmietana 30 % 330 ml
1 serek mascarpone 250 g
2 galaretki brzoskwiniowe
3 wafelki prince polo (lub inne ulubione)
3 brzoskwinie
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek,do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy do masy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do suchego patyczka ok.25-30 min.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Po wystygnięciu blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy biszkopt.
Następnie zabieramy się za przygotowanie masy.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl.wrzącej wody,pozostawiamy do przestygnięcia.
Śmietanę i serek wkładamy na pół godz.do zamrażalnika,po czym ubijamy na sztywno (opcjonalnie możecie dać cukier puder do smaku,ja nie dałam,bo ciasto i bez tego jest słodkie 😉 )wlewamy tężejące galaretki,następnie wsypujemy zblendowane na piasek wafelki,wrzucamy umyte i obrane ze skórki brzoskwinie ,pokrojone w drobną kostkę,wszystko dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt,wierzch wyrównujemy i wkładamy do lodówki,na wierzch ciasta wylewamy 1 tężejącą galaretę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto chłodzimy w lodówce.
ale i tak ciasto wygląda przepysznie!
Dziękuje 😉 Pozdrawiam 🙂
Robiłam kiedyś, bardzo mi smakowało:) Dzięki za przypomnienie:)
Ja też dawno robiłam 😉 Pyszne jest,Ewuś Pozdrawiam 🙂
Robiłam kiedyś to ciasto, jest pyszne 🙂