Taka pyszna kombinacja powstała na długi weekend, ciasto szpinakowe piekłam już w różnych odsłonach, za każdym razem wychodziło super i tym razem miałam nosa 🙂 Mus rabarbarowy z kremem truskawkowym to był strzał w dziesiątkę, idealne połączenie smaku, a nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawka grają w jednej drużynie. Ciasto szpinakowe wyszło wyjątkowo delikatne a to za sprawą mąki z Młyny Szczepanki, z moich rodzinnych stron. Zapraszam serdecznie na majówkę z ciastem szpinakowym.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej extra typ 400
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek L
- 1,5 szkl. cukru
- 1,5 szkl. oleju
- 400 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
Krem:
- 800 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
- 500 g serka mascarpone
- 500 g truskawek + cukier do smaku
- 2 galaretki truskawkowe lub można zastąpić żelatyną
- cukier puder do smaku
Mus z rabarbaru:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 galaretki truskawkowe
Przygotowanie:
- Na ciasto ważne, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej!!! Szpinak rozmrozić i odsączyć na durszlaku dociskając łyżką. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, wlać stopniowo olej i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiane przez sitko. Cały czas miksować, wrzucić szpinak i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika, na około godz. Piec w temp. 170 C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta ok. 0,5 cm.
- Rabarbar umyć i pokroić w plasterki i przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wstawić na ogień i gotować na małym ogniu do momentu aż zmięknie, zdjąć z ognia użyć blendera, do uzyskania gładkiej masy, do gorącego musu wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany mus odstawić do ostygnięcia.
- Truskawki wrzucić do rondelka, wsypać cukier wlać odrobinę wody i gotować na małym ogniu jak wyżej rabarbar, użyć blendera i odstawić na bok.
- Galaretkę rozpuścić w szkl. wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Połowę śmietanki – 400ml i połowę serka mascarpone – 250 g dobrze schłodzić w zamrażalniku, następnie ubić mikserem na sztywno, dodać połowę musu z truskawek, wsypać cukier puder do smaku. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i musem, krótko zmiksować tylko do połączenia, wylać krem na ciasto szpinakowe, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki.
- Żeby mus rabarbarowy szybciej zaczął tężeć, najlepiej jest go wstawić do zimnej wody, gdy zacznie tężeć wylać go na krem i ponownie ciasto wstawić do lodówki.
- Przygotować z reszty śmietanki i mascarpone krem j. w. wylać na mus rabarbarowy, wyrównać wierzch i posypać okruszkami ze ściętej góry ciasta. Wierzch ciasta można udekorować wedle własnej inwencji twórczej, możesz ułożyć świeże truskawki i borówki itp.
O matko, to ciasto jest przecudne, aż trudno oderwać wzrok od niego 🙂
Madzia już nie ma śladu, znikło w locie, muszę dziś coś upiec, bo majówka jeszcze trwa 😉 jedne z lepszych ciast przekładanych jakie robiłam 🙂
To ciasto wygląda cudownie <3
Dzięki serdeczne 🙂
Kolorowe i jakie wysokie 🙂
Jedno z lepszych ciast przekładanych jakie robiłam 🙂
Obłędnie wygląda to ciasto! Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zrobienia takiego zielonego ciacha i szukałam przepisu, więc dla mnie bomba!
Kasiu polecam, znikło bardzo szybko, połączenie smaków idealne dla mnie.
rewelacyjnie wygląda
Dziękuje 🙂
Przepiekne ciasto, az szkoda jesc 🙂
Dzięki 🙂
Czy w masie do rozpuszczenia galaretki używam szklankę wody na 2 czy na 1 galaretkę?