1,6K
Idealne na święta,oraz imprezy,będzie smakowało małym i dużym.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g miodu
2 łyżki cukru pudru
2 jajka L
125 g masła lub margaryny
Krem:
660 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
orzechy laskowe lub włoskie do posypania góry ciasta
Przygotowanie:
Mąkę z sodą i cukrem pudrem przesiać do miski,wbić jajka,wrzucić miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,wylepić ciastem(wylepiłam palcami,a później poprawiłam wałkiem).
Wrzucić kolejno do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Piec w temp.180 C.
Pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.następnie ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
Żelatynę wkładamy na parę sekund do mikrofali,tak aby zrobiła się płynna,wrzucamy łyżkę kremu do żelatyny,mieszamy energicznie,następnie przelewamy całość do kremu i krótko miksujemy.
Blat miodowy posmarować masą kajmakową,wyłożyć krem,wyrównać,nałożyć drugi blat miodowy,docisnąć dobrze,rozsmarować resztę masy kajmakowej,posypać wierzch zmielonymi orzechami i wstawić ciasto do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,deseczki zmiękną i rozpływają się w ustach.
Przed podaniem gościom ciasto wyjąć pół godz.szybciej z lodówki,żeby zmiękło.
Na pewno nie skończyłabym na jednym kawałku 🙂
jakie apetyczne 😉
Cudowne ciasto kochana 🙂 częstuje się 🙂
na to ciasto od dawna mam chęć; muszę wreszcie zrobić
Ależ ono pysznie wygląda 🙂
Lubię takie ciasta 🙂
Your posts are so well-written and engaging You have a way with words that keeps me coming back for more
I truly admire how you tackle difficult topics and address them in a respectful and thought-provoking manner
Your blog has quickly become one of my favorites I always look forward to your new posts and the insights they offer