Idealne na święta,oraz imprezy,będzie smakowało małym i dużym.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
 Ciasto:
 
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g miodu
2 łyżki cukru pudru
2 jajka L
125 g masła lub margaryny
 
Krem:
 
660 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
 
Dodatkowo:
 
puszka masy kajmakowej 
orzechy laskowe lub włoskie do posypania góry ciasta
 
 
 
 Przygotowanie:
Mąkę z sodą i cukrem pudrem przesiać do miski,wbić jajka,wrzucić miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,wylepić ciastem(wylepiłam palcami,a później poprawiłam wałkiem).
Wrzucić kolejno do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Piec w temp.180 C.
 Pozostawić do wystygnięcia.
 
 
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietanę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.następnie ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
Żelatynę wkładamy na parę sekund do mikrofali,tak aby zrobiła się płynna,wrzucamy łyżkę kremu do żelatyny,mieszamy energicznie,następnie przelewamy całość do kremu i krótko miksujemy.
 
Blat miodowy posmarować masą kajmakową,wyłożyć krem,wyrównać,nałożyć drugi blat miodowy,docisnąć dobrze,rozsmarować resztę masy kajmakowej,posypać wierzch zmielonymi orzechami i wstawić ciasto do lodówki.
Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,deseczki zmiękną i rozpływają się w ustach.
Przed podaniem gościom ciasto wyjąć pół godz.szybciej z lodówki,żeby zmiękło.
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
madlene17

Na pewno nie skończyłabym na jednym kawałku 🙂

Lena

jakie apetyczne 😉

Kulinarna Maniusia

Cudowne ciasto kochana 🙂 częstuje się 🙂

Izaa

na to ciasto od dawna mam chęć; muszę wreszcie zrobić

Izabela S.

Ależ ono pysznie wygląda 🙂

slodki.zakatek

Lubię takie ciasta 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies