1,1K
Mąż mój zamówił sobie to ciasto na Dzień Chłopaka,tak więc zebrałam kilka przepisów do kupy i powstało całkiem fajne ciacho,robiąc je nie spodziewałam się tak pozytywnego efektu myślę,że zrobię je jeszcze nie raz;-)Nie jest wcale za słodkie,a masa maślana z herbatnikami i orzechami rewelacja:-)Przepis na samo ciasto pochodzi stąd Chocolate cola cake. Reszta to już Kuchnia Renaty.
Składniki:
250 g Kasi
200 ml coca-coli
75 ml mleka
2 jajka
250 g mąki
250 g cukru,dałam mniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
ekstrakt waniliowy kilka kropli
Masa Herbatnikowo-Orzechowa:
100 g herbatników
100 g zmielonych orzechów laskowych
100 g Kasi
100 g cukru pudru,dałam mniej
200 ml coca-coli,mała puszka
aromat rumowy kilka kropel
Masa Śmietanowa:
330 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Kasię roztapiamy i mieszamy z mlekiem i colą,dodajemy ekstrakt waniliowy i rozbełtane jajka,wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową,
następnie w drugiej misce mieszamy składniki suche,mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko,wsypujemy cukier i mieszamy,dodajemy składniki suche do mokrych,mieszamy krótko trzepaczką rózgową tylko do połączenia
i wylewamy do formy u mnie 24×24 cm ,spod wyłożony papierem do pieczenia a boki posmarowane Kasią i wysypane bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 45 min.
Po upieczeniu wyjmujemy na blat i pozostawiamy do przestygnięcia.
Ciasto stygnie zabieramy się za masę herbatnikowo-orzechową,herbatniki mielimy w blenderze na piasek,lub kruszymy ,orzechy również mielimy,następnie mieszamy je z herbatnikami,dodajemy kilka kropel aromatu rumowego i zalewamy colą,wszystkie dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Kasię miksujemy z cukrem pudrem na puch,następnie dodajemy po łyżce masy,cały czas miksując do wykończenia masy.
Gotową masę wykładamy na słodzone ciasto,na wierzch,wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Śmietanę kremówkę należy dobrze schłodzić prze ubiciem.
Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku,gdy przestygnie dajemy do niej łyżkę masy śmietanowej i szybko mieszamy,następnie wlewamy do masy śmietanowej i energicznie miksujemy do połączenia.Gotową masę wykładamy na masę herbatnikowo-orzechową,całość dekorujemy startą czekoladą i wstawiamy na noc do lodówki,żeby smaki się przegryzły.
Powiem szczerze nie spodziewałam się tak dobrego ciasta,masa herbatnikowo-orzechowa nadaje temu ciastu odpowiedni charakter,jest pyszne:-)
Wygląda ciekawie. Muszę kiedyś spróbować ciacha z przepisu
Wygląda smakowicie,zrobię na święta ☺