Ciasto z Kisielową Pianką.

Słodko Słodka
1 komentarze


Łatwe,lekkie i dość szybkie ciacho,idealne na upały.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
5 jajek L
34 szkl.cukru
1 szkl.mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli

Masa Kisielowa:
2 paczki kisielu truskawkowego
2 galaretki truskawkowe
500 ml śmietanki 36 %
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
kilka truskawek
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać cukier,miksować do połączenia,wrzucać po jednym żółtku,krótko zmiksować,odłożyć mikser przesiać przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać łyżką,przełożyć masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec w temp.180 C przez ok.30 min.do tzw.”suchego patyczka”.
Upieczony biszkopt odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę,zdjąć papier i pozostawić do wystygnięcia.
Zimny biszkopt przekroić na pół.
Kisiele gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy,pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno(dobrze jest przed ubijaniem wrzucić kartonik na 15 min.do zamrażalnika),dodajemy po łyżce zimnego kisielu,mieszamy do połączenie i tak do wykończenia kisielu.
 Na przekrojony biszkopt wykładamy połowę masy,równo rozsmarowujemy,przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę masy,wstawiamy do lodówki do ściągnięcia,przez ten czas rozrabiamy pozostałe galaretki w 3 szkl.wrzątku wg przepisu na opakowaniu,na wierzchu ciasta układamy kawałki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na noc i gotowe.



 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

apetyczne ciacho

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies