Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo smaczne,można powiedzieć,że jakiś czas temu panował „wirus” na to ciasto 😉 przepis przypomniała mi koleżanka 🙂
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Kruche Ciasto:
2,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szk.cukru pudru
duży cukier waniliowy
200 g serka homogenizowanego
250 g masła lub Palmy Firmy Bielmar
Budyń:
3,5 szkl.mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
Polewa:
7 łyżek cukru pudru
5 łyżek jogurtu greckiego
kilka kropel aromatu waniliowego
Dodatkowo:
3 brzoskwinie
5 średniej wielkości jabłek
cynamon do jabłek
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski (cukru pudru można dać więcej jeśli lubicie słodsze ciasta),wsypać cukier waniliowy i wymieszać,wrzucić serek homogenizowany,oraz masło lub Palmę Firmy Bielmar pokrojoną na mniejsze kawałki,
następnie szybko zagnieść ciasto,podzielić je na 2 części,
jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki a drugą część rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką papierze do pieczenia i włożyć do blaszki,ciasto po nakłuwać widelcem i
wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C,piec 15-20 min.do zarumienienia,ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie ugotować budyń,wylać ciepły na ciasto i równomiernie rozsmarować,brzoskwinie umyć i obrać,przekroić na pół i ułożyć na budyniu,podobnie z jabłkami-umyć obrać i wydrążyć gniazda nasienne,następnie przekroić na pół i ułożyć na budyniu,posypać cynamonem.
Ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie,zawinąć na wałek i rozwinąć na owocach,dociskając lekko palcem między owocami oraz brzegi ciasta.
Pieczemy w temp.190 C 40-45 min.
Po upieczeniu pozostawiamy na blacie do wystygnięcia,gdy wystygnie robimy polewę,do miseczki przesiewamy cukier puder,wrzucamy jogurt i wlewamy aromat waniliowy lub inny ulubiony,całość mieszamy łyżką i smarujemy wierzch ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zdecydowanie jestem oczarowana wersją z brzoskwiniami,rewelacja tak jak wspominałam wyżej ciasto szybko się robi,wygląda mega smacznie,i jest warte uwagi 🙂
a gdzie żółtka w tym kruchym?
W tym cieście nie ma żółtek,tak jak w przepisie.
Powiem Ci , ze fajny pomysl, bo mam jablon i nie wiem co z tymi jabłkami juz robic 🙂
Zrób mus w słoiki,na zimę jak znalazł do jabłecznika,naleśników i takie tam 😉 a ciasto z połówkami jabłek jak najbardziej polecam 🙂 Pozdrawiam
A czy można użyć brzoskwiń z puszki?
Tak można,tylko trzeba je dobrze odsączyć 🙂
A czy jeśli użyje brzoskwin : puszki to czas pieczenia się skraca?
Czas pieczenia jest taki sam.
pyszne 😉
Bardzo fajny przepis, chętnie wypróbuję.
Brakuje tylko informacji że post sponsorowany 🙂
Post konkursowy,osobiście lubię bardzo zupełnie inną firmę ;-)Pozdrawiam