Ciasto z połówkami brzoskwiń i jabłek

Słodko Słodka
11 komentarzy


Ciasto jest proste,tanie i bardzo,bardzo smaczne,można powiedzieć,że jakiś czas temu panował „wirus” na to ciasto 😉 przepis przypomniała mi koleżanka 🙂 
 

Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Kruche Ciasto:
2,5 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szk.cukru pudru
duży cukier waniliowy 
200 g serka homogenizowanego 
250 g masła lub Palmy Firmy Bielmar
Budyń:
3,5 szkl.mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru

Polewa:
7 łyżek cukru pudru
5 łyżek jogurtu greckiego
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:
3 brzoskwinie 
5 średniej wielkości jabłek
cynamon do jabłek 



Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko do miski (cukru pudru można dać więcej jeśli lubicie słodsze ciasta),wsypać cukier waniliowy i wymieszać,wrzucić serek homogenizowany,oraz masło lub Palmę Firmy Bielmar pokrojoną na mniejsze kawałki,
następnie szybko zagnieść ciasto,podzielić je na 2 części,
jedną część zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki a drugą część rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką papierze do pieczenia i włożyć do blaszki,ciasto po nakłuwać widelcem i 
wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C,piec 15-20 min.do zarumienienia,ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie ugotować budyń,wylać ciepły na ciasto i równomiernie rozsmarować,brzoskwinie umyć i obrać,przekroić na pół i ułożyć na budyniu,podobnie z jabłkami-umyć obrać i wydrążyć gniazda nasienne,następnie przekroić na pół i ułożyć na budyniu,posypać cynamonem.

Ciasto z lodówki rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie,zawinąć na wałek i rozwinąć na owocach,dociskając lekko palcem między owocami oraz brzegi ciasta.
Pieczemy w temp.190 C 40-45 min.
Po upieczeniu pozostawiamy na blacie do wystygnięcia,gdy wystygnie robimy polewę,do miseczki przesiewamy cukier puder,wrzucamy jogurt i wlewamy aromat waniliowy lub inny ulubiony,całość mieszamy łyżką i smarujemy wierzch ciasta.


Wersja z jabłkiem 

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Zdecydowanie jestem oczarowana wersją z brzoskwiniami,rewelacja tak jak wspominałam wyżej ciasto szybko się robi,wygląda mega smacznie,i jest warte uwagi 🙂



 


Palma - zróbmy coś dobrego

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
wuwu

a gdzie żółtka w tym kruchym?

Powiem Ci , ze fajny pomysl, bo mam jablon i nie wiem co z tymi jabłkami juz robic 🙂

Anonimowy

A czy można użyć brzoskwiń z puszki?

Anonimowy

A czy jeśli użyje brzoskwin : puszki to czas pieczenia się skraca?

slodki.zakatek

pyszne 😉

Anonimowy

Bardzo fajny przepis, chętnie wypróbuję.
Brakuje tylko informacji że post sponsorowany 🙂