Najlepsze ciasto w sezonie truskawkowym, biszkopt z lekkim kremem i truskawkami zalanymi galaretką lubi chyba każdy, coś dla dużych i małych. Ciasto z galaretką na biszkopcie idealnie sprawdzi się na letni deser.

Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
4 jajka L
1 szkl.mąki pszennej + opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl.cukru
szczypta soli 
Masa Śmietanowo-Twarogowa:
330 ml śmietanki 30%
duży jogurt naturalny (400 g)
1 śnieżka 
250 g twarogu półtłustego
50 g czekolady białej
galaretka krystaliczna truskawka-wanilia Dr.Oetker
Góra ciasta:
500 g truskawek
2 galaretki truskawkowe 
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser  i przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 min.do tzw.suchego patyczka.
Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
Biszkopt wierzch smarujemy dżemem,wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez 20 min. ubijamy na sztywno ze śnieżką,wlewamy jogurt,oraz wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg,miksujemy do połączenia,ścieramy na tarce białą czekoladę i dodajemy do masy,jeśli ktoś lubi bardziej słodkie masy,może dodać cukru pudru do smaku,galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu,wlewamy tężejącą do masy i miksujemy krótko,wylewamy na biszkopt,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na pół godz.

 
W tym czasie przygotowujemy galaretki i truskawki,galaretki zalewamy 3 szkl.wrzątku,truskawki,myjemy i kroimy wedle uznania,układając na ściągniętej masie,zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki .
 
 
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
3 lat temu

Jakie to ciasto jest piękne !!
A na pewno jeszcze lepiej smakuje 🙂

Aga
Aga
3 lat temu

Uwielbiam takie ciasta 😊

Jola
Jola
1 rok temu

bardzo przepraszam ale jak czytam duzy jogurt to od razu rezygnuje z pieczenia.tak cięzko napisać konkretna ilość ? duzy jogurt to moze być 270g , 330g,350g,400g .nie kazdy jest mistrzem cukiernctwa ale kazdy pokusi sie o upieczenie dobrego ciasta z dobrego sprawdzonego przepisu.

Last edited 1 miesiąc temu by Słodko Słodka
Meggi
Meggi
1 rok temu

Pani Jola ma rację. duży jogurt tzn? A cukru 34szkl.?