Czereśniowa Panienka.

Słodko Słodka
5 komentarzy


Torcik ten to nic innego jak kombinacja słynnego rosyjskiego ciasta „Klasztorna Chata”,u mnie w wersji torciku z czereśnią,torcik zachwyca wyglądem i jest mega smaczny 🙂
Składniki:
Tortownica 20-24 cm
Ciasto:

550-600 g mąki pszennej
250 g śmietany 18 %
250 g masła lub margaryny
180 g cukru kryształu
łyżeczka z małym czubkiem proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
paczka cukru waniliowego
oraz
śmietana 18 % do posmarowania krążków po upieczeniu

Nadzienie:

1-1,300 kg czereśni lub wiśni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru kryształu
Krem:
330 ml śmietany kremówki 30 %
300 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
Dekoracja:
100 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
parę czereśni 

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko,wsypać cukry i wymieszać,wrzucić zimne masło lub margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki i rozkruszyć w palcach jak na kruszonkę,
następnie wlać śmietanę wymieszaną z sodą i zagnieść szybko ciasto.
 
Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 30 min.
Do przygotowania ciasta można użyć wiśni lub czereśni,u mnie akurat użyłam czereśni,a więc czereśnie wymyć,pozostawić do obcieknięcia na durszlaku.Wydrylowane czereśnie
 przełożyć do rondelka,w soku z 3 łyżkami wody rozprowadzić mączkę ziemniaczaną,do rondelka wsypać cukier (można dać mniej lub więcej,wedle gustu i smaku).
Rondelek stawiamy na gazie,podczas podgrzewania czereśnia puści jeszcze soku,podgrzewamy do momentu wrzenia i wlewamy rozprowadzoną mączkę ziemniaczaną,gotujemy ok.2 min.mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i dzielimy na 3 równe części.
Jedną część pozostawiamy na blacie resztę zawijamy w folię i wrzucamy do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie podsypanym mąką blacie,na kształt prostokątu,grubość wedle uznania,u mnie ok.3 mm,następnie tniemy ciasto radełkiem na paski szerokości 8 cm tak plus minus.
Na środku paska układamy rząd czereśni,
ciasto składamy tak,aby zakryć czereśnie,
następnie przekręcamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą)układamy spiralnie zaczynając od brzegów.
Ciasto wypiekamy w piekarniku ok.10 min.w temp.200 C do zarumienienia,jeszcze ciepłe wyjęte z piekarnika smarujemy grubo śmietaną,im grubiej posmarujemy tym lepiej przesiąkną nasze placki i nie będą w środku suche,pozostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę i serek wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika wrzucamy do miski i ubijamy razem na puszysty krem,pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder do smaku.
Ubity krem dzielimy na 3 części,pierwszy krążek rozkładamy na talerzu,smarujemy równomiernie kremem,
nakładamy drugi krążek i dociskamy,smarujemy kremem i przykładamy ostatni krążek,torcik tynkujemy pozostałym kremem,boki i górę.
Czekoladę ścieramy na tarce i wrzucamy na pół godz.do zamrażalnika następnie obsypujemy cały tort,górę dekorujemy czereśniami i wstawiamy do lodówki.


Uwagi:
Ciasto można rozwałkować cieniej lub grubiej wedle uznania,torcik można robić na tortownicy średnicy od 20 do 24 cm,do zrobienia ciasta można również użyć zamrożonych owoców,po rozmrożeniu odlać sok i już nie dolewać wody,żeby rozrobić z mączką,ciasto wygląda na trudne,ale tak naprawdę jak zacznie się robić,to idzie szybko 😉


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

dzięki,jest pyszne

slodki.zakatek

mega torcik! poproszę taki do kawki 😉

kamilalipiec30

Czy można użyć mrożonych czereśni?