Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje się na talerzu. Frużelina wiśniowa idealnie gra z masą serową, do tego ciemne ciasto kakaowe, czy można chcieć czegoś więcej? Polecam do weekendowej kawy. Ciasto wyszło idealnie puszyste dzięki mące prosto z młyna, Młyny Szczepanki. Wpadnijcie koniecznie na ciasto czekoladowe z wiśniową żelką. Pięknego weekendu dla wszystkich odwiedzających blog.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej extra typ 400
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina Wiśniowa:

  • 1 kg wiśni, mogą być również mrożone
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody 

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • ok. 150 g cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii do smaku lub cukier waniliowy
  • 7 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
  • Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
  • Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
  • Żelatynę do masy serowej zalać pół szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  • Kremówkę wstawić na 15 min. do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
  • Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
  • Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
  • Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
  • Polewa przepis => klik.
Talerzyk i kubeczek – Ceramika Arkadia
Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
11 miesięcy temu

takim pysznym ciastem to ja się częstuję

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  iza

Częstuj się Kochana 🙂

Daniel
Daniel
11 miesięcy temu

Już chce 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Daniel

🙂

Magda
11 miesięcy temu

Ale pyszności, chętnie wpadłabym do Ciebie na kawałek, chociaż pewnie na jednym by się nie skończyło 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Magda

Pewnie tak, ja też nigdy na jednym kawałku nie kończę 😉

Wioleta
11 miesięcy temu

Wygląda fenomenalnie. Ale bym sobie pojadła.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Polecam, smaczne ciacho 🙂

Asia czytasia
11 miesięcy temu

Jak to pysznie wygląda

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Asia czytasia

Dzięki 🙂

MyśliPotarganej.pl
11 miesięcy temu

Pychotka! Właśnie szukałam przepisu na ciasto z jakąś fajną masą serową. Mam maliny z nalewki i kombinuję jak je wykorzystać 😉

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Twoje ciacho będzie miało moc z takimi malinkami, a masa serowa z tego przepisu jest smaczna i szybka do zrobienia.

Sady Sana
11 miesięcy temu

Wiśnia z żelatyną to akurta nie mój smak ale moja mama i mąż z pewnością by pałaszowali 😀

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Sady Sana

Ile ludzi tyle smaków, można przerobić pod siebie i użyć swoje ulubione owoce.

Patrycja Reszko
11 miesięcy temu

Wiśnia, ser i czekolada to doskonałe połączenie

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Zdecydowanie tak 🙂

Maminek kulinarny
11 miesięcy temu

Gdyby to tylko było możliwe już bym była razem z mężem żeby rozkoszować się smakiem Twojego ciasta.
Nazwa idealnie pasuje-delicje!!!
A wygląda obłędnie. Mniammm

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu

Dziękuje Kochana, ostatnio często grzeszę takimi ciachami 😉

Martyna
11 miesięcy temu

Uwielbiam takie ciasta z wiśniami 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Martyna

Smaczne połączenie z wiśniami 🙂

Di bloguje
11 miesięcy temu

Ależ to ciasto wygląda kusząco!

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Di bloguje

Dzięki 🙂

Monika
11 miesięcy temu

W te upały staramy się jak najrzadziej włączać piekarnik ale gdy będzie trochę chłodniej chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Monika

Te ciasto robiłam jak było jeszcze chłodniej 😉 teraz też nic nie piekę, za gorąco jest na takie wyczyny 🙂

pirelka
11 miesięcy temu

Wygląda jak malowana, piękna i na pewno smaczna.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  pirelka

Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam

Edyta
11 miesięcy temu

Niesamowite ciasto, przepieknie wyglada 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Edyta

Dziękuje bardzo 🙂

Lonna
11 miesięcy temu

Rewelacyjne to ciacho! 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Lonna

Dzięki serdeczne 🙂