Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje się na talerzu. Frużelina wiśniowa idealnie gra z masą serową, do tego ciemne ciasto kakaowe, czy można chcieć czegoś więcej? Polecam do weekendowej kawy. Ciasto wyszło idealnie puszyste dzięki mące prosto z młyna, Młyny Szczepanki. Wpadnijcie koniecznie na ciasto czekoladowe z wiśniową żelką. Pięknego weekendu dla wszystkich odwiedzających blog.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
- 8 jajek L
- szczypta soli
- pół szkl.oleju
- 1 szkl.mąki pszennej extra typ 400
- 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl.kakao
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina Wiśniowa:
- 1 kg wiśni, mogą być również mrożone
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody
Masa Serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
- ok. 150 g cukru pudru
- ekstrakt z wanilii do smaku lub cukier waniliowy
- 7 łyżeczek żelatyny
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
- Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
- Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
- Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
- Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
- Żelatynę do masy serowej zalać pół szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
- Kremówkę wstawić na 15 min. do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
- Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
- Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
- Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
- Polewa przepis => klik.

takim pysznym ciastem to ja się częstuję
Częstuj się Kochana 🙂
Już chce 🙂
🙂
Ale pyszności, chętnie wpadłabym do Ciebie na kawałek, chociaż pewnie na jednym by się nie skończyło 🙂
Pewnie tak, ja też nigdy na jednym kawałku nie kończę 😉
Wygląda fenomenalnie. Ale bym sobie pojadła.
Polecam, smaczne ciacho 🙂
Jak to pysznie wygląda
Dzięki 🙂
Pychotka! Właśnie szukałam przepisu na ciasto z jakąś fajną masą serową. Mam maliny z nalewki i kombinuję jak je wykorzystać 😉
Twoje ciacho będzie miało moc z takimi malinkami, a masa serowa z tego przepisu jest smaczna i szybka do zrobienia.
Wiśnia z żelatyną to akurta nie mój smak ale moja mama i mąż z pewnością by pałaszowali 😀
Ile ludzi tyle smaków, można przerobić pod siebie i użyć swoje ulubione owoce.
Wiśnia, ser i czekolada to doskonałe połączenie
Zdecydowanie tak 🙂
Gdyby to tylko było możliwe już bym była razem z mężem żeby rozkoszować się smakiem Twojego ciasta.
Nazwa idealnie pasuje-delicje!!!
A wygląda obłędnie. Mniammm
Dziękuje Kochana, ostatnio często grzeszę takimi ciachami 😉
Uwielbiam takie ciasta z wiśniami 🙂
Smaczne połączenie z wiśniami 🙂
Ależ to ciasto wygląda kusząco!
Dzięki 🙂
W te upały staramy się jak najrzadziej włączać piekarnik ale gdy będzie trochę chłodniej chętnie wypróbuję ten przepis 🙂
Te ciasto robiłam jak było jeszcze chłodniej 😉 teraz też nic nie piekę, za gorąco jest na takie wyczyny 🙂
Wygląda jak malowana, piękna i na pewno smaczna.
Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam
Niesamowite ciasto, przepieknie wyglada 🙂
Dziękuje bardzo 🙂
Rewelacyjne to ciacho! 🙂
Dzięki serdeczne 🙂