Delicja serowo – wiśniowa

Słodko Słodka
30 komentarzy

Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje się na talerzu. Frużelina wiśniowa idealnie gra z masą serową, do tego ciemne ciasto kakaowe, czy można chcieć czegoś więcej? Polecam do weekendowej kawy. Ciasto wyszło idealnie puszyste dzięki mące prosto z młyna, Młyny Szczepanki. Wpadnijcie koniecznie na ciasto czekoladowe z wiśniową żelką. Pięknego weekendu dla wszystkich odwiedzających blog.

Składniki:

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

  • 8 jajek L
  • szczypta soli 
  • pół szkl.oleju
  • 1 szkl.mąki pszennej extra typ 400
  • 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl.kakao
  • 1 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina Wiśniowa:

  • 1 kg wiśni, mogą być również mrożone
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody 

Masa Serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • ok. 150 g cukru pudru
  • ekstrakt z wanilii do smaku lub cukier waniliowy
  • 7 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie:

  • Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
  • Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
  • Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
  • Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
  • Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
  • Żelatynę do masy serowej zalać pół szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  • Kremówkę wstawić na 15 min. do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
  • Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
  • Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
  • Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
  • Polewa przepis => klik.
Talerzyk i kubeczek – Ceramika Arkadia

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
iza

takim pysznym ciastem to ja się częstuję

Słodko Słodka

Częstuj się Kochana 🙂

Daniel

Już chce 🙂

Słodko Słodka

🙂

Magda

Ale pyszności, chętnie wpadłabym do Ciebie na kawałek, chociaż pewnie na jednym by się nie skończyło 🙂

Słodko Słodka

Pewnie tak, ja też nigdy na jednym kawałku nie kończę 😉

Wioleta

Wygląda fenomenalnie. Ale bym sobie pojadła.

Słodko Słodka

Polecam, smaczne ciacho 🙂

Asia czytasia

Jak to pysznie wygląda

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

MyśliPotarganej.pl

Pychotka! Właśnie szukałam przepisu na ciasto z jakąś fajną masą serową. Mam maliny z nalewki i kombinuję jak je wykorzystać 😉

Twoje ciacho będzie miało moc z takimi malinkami, a masa serowa z tego przepisu jest smaczna i szybka do zrobienia.

Sady Sana

Wiśnia z żelatyną to akurta nie mój smak ale moja mama i mąż z pewnością by pałaszowali 😀

Słodko Słodka

Ile ludzi tyle smaków, można przerobić pod siebie i użyć swoje ulubione owoce.

Patrycja Reszko

Wiśnia, ser i czekolada to doskonałe połączenie

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak 🙂

Maminek kulinarny

Gdyby to tylko było możliwe już bym była razem z mężem żeby rozkoszować się smakiem Twojego ciasta.
Nazwa idealnie pasuje-delicje!!!
A wygląda obłędnie. Mniammm

Słodko Słodka

Dziękuje Kochana, ostatnio często grzeszę takimi ciachami 😉

Martyna

Uwielbiam takie ciasta z wiśniami 🙂

Słodko Słodka

Smaczne połączenie z wiśniami 🙂

Di bloguje

Ależ to ciasto wygląda kusząco!

Słodko Słodka

Dzięki 🙂

Monika

W te upały staramy się jak najrzadziej włączać piekarnik ale gdy będzie trochę chłodniej chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

Słodko Słodka

Te ciasto robiłam jak było jeszcze chłodniej 😉 teraz też nic nie piekę, za gorąco jest na takie wyczyny 🙂

pirelka

Wygląda jak malowana, piękna i na pewno smaczna.

Słodko Słodka

Dziękuje serdecznie 🙂 Pozdrawiam

Edyta

Niesamowite ciasto, przepieknie wyglada 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo 🙂

Lonna

Rewelacyjne to ciacho! 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies