855
Kombinacja deserowa mojego męża,muszę przyznać,że wyszło pysznie 🙂
Składniki:
3 szt.
80 g granoli z orzechami i miodem
330 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
250 g świeżych lub mrożonych truskawek
250 g świeżego lub mrożonego rabarbaru
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
maliny
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Truskawki i rabarbar przełożyć do rondelka,zasypać cukrem,podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru,wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie,dobrze wymieszać i zagotować,zdjąć z palnika i wrzucić napęczniałą żelatynę,dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny,odstawić do przestygnięcia.
Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
Ubijamy razem na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy masę śmietanową matcha i limonka,
miksujemy krótko do połączenia.
Na dno pucharków wykładamy po sporej garści granoli,warstwa masy śmietanowej,następnie warstwa frużeliny,odstawiamy na pół godz.do lodówki lub zamrażalnika,żeby szybciej ściągnęła,warstwa masy śmietanowej,a na samej górze układamy maliny.
takie desery to ja lubię
Pięknie wygląda ten deser, od razu wpada w oko 🙂 pozdrawiam 🙂
delicja!
Ślinka cieknie na sam widok, pycha:)
Zachwycam sie tym deserkiem kolejny raz 🙂
Takie deserki to ja chętnie i zawsze ;-D
Kocham połączenie śmietankowego kremu i malin! Pyszny deser 🙂