Mam słabość do takich past od dziecka, a domowa pasta jajeczna zawsze była moją ulubioną. Od czasu do czasu lubię ją zrobić na piątek lub niedzielne śniadanie. U nas wszyscy bardzo lubią, więc podzielę się z Wami moim udanym przepisem na taką właśnie pastę. Moją pastę jajeczną urozmaicam zawsze tartym żółtym serem. U mnie w domu zawsze obowiązkowo z domowym pieczywem, dziś akurat bułki z ziarnami, przepis na idealne śniadanie.
Potrzebne składniki
- 6 jajek
- 80 g żółtego sera
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
- majonez - przyjęte jest, że na 1 jajko 1 łyżka majonezu
Sposób wykonania
- Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą i odstaw, żeby ostygły.Następnie jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.Dodaj starty na dużych oczkach tarki żółty ser, posiekany drobno szczypiorek, musztardę i majonez. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.Jeśli pasta jest zbyt sucha dodaj majonezu.Pastę najlepiej odstawić na parę godz. do lodówki, żeby smaki dobrze się przegryzły.
- U nas zawsze robię dzień przed wieczorem i wstawiam na noc do lodówki, a na drugi dzień mamy domową pastę jajeczną na śniadanie, oczywiście obowiązkowo z domowym pieczywem.
- Pastę możesz przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami, możesz pominąć np. żółty ser i dodać tuńczyka z puszki jeśli lubisz itp.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowa pasta jajeczna wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Taka domowa pasta jest najlepsza. Mniam, mniam.
Oj dawno nie robiłam, a z domowym pieczywem smak nie do podrobienia 🙂😋
Uwielbiam taką pastę
Pyszna jest taka pasta🙂
U mnie w domu często robi się pastę jajeczną, ale mamy nieco inny przepis 🙂
Każda kucharka ma swój ulubiony przepis🙂
Uwielbiam tę pastę! Ze szczypiorkiem niebo w gębie!
Też mam słabość do pasty jajecznej 😋
Pyszności 🙂
Dziękuje Mireczko🙂😘Dawno nie robiłam.
Ło matko! ale dawno nie robiłam! Dziękuję za przypominajkę i fajny przepis. Ja nie dodaję żółtego sera, tym razem dodam.
Ja też właśnie dawno nie robiłam, czasem robię z serem, a czasem bez, ale już tak za mną chodziła ta pasta, że musiałam w końcu zrobić 🙂
Dawno nie robiłam 😉 bułeczki piękne.
Ja też właśnie dawno nie robiłam, zjedliśmy ze smakiem 🙂
Ja też jestem ” pastowa „, mogę wszystko zmiksować i zjeść😉ja do takiej pasty jeszcze jakiejś chudej wędlinki dodaję.
Ja też zawsze kombinuje z tymi pastami, u mnie to nie wszyscy lubią, ale ja love takie pasty pod każdą postacią 🙂
Pasta jajeczna jest u mnie w top 5 na kolację 🙂 Swojskiej jaja + szczypior z własnego ogródka to jest to 🙂
To prawda swojskie jajca i swój szczypiorek to jest dopiero pyszka 🙂
Klasyka na talerzu zawsze się obroni. Smacznie i zdrowo. Pasty jajeczne bardzo często robię na kolację. Czasami dodaje trochę wędliny pokrojonej w kostkę.
U nas od czasu do czasu raczej na śniadanie, ale zawsze robię więcej to i na kolacje jeszcze starcza 🙂