Domowe Hot Dogi.

Słodko Słodka
4 komentarze


Za oknem wiosna tak,więc czas na wypady poza miasto,na łono natury :-)Hot dogi,które dziś przygotowałam można śmiało zabrać w teren,czyli piknik,dłuższy spacer,a może do parku 🙂 Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno,a popijamy naszym ulubionym sokiem z Hortexu-Pomarańcza 100 %.

Składniki:
8 szt.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
200 ml wody
50 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
 4 szt.parówki paluszki (dł.18-20 cm) 
2 cebule
1 łyżka przecieru pomidorowego + 2 łyżki wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g tartego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
oregano,bazylia do smaku lub łyżka przyprawy do pizzy

Dodatkowo:

olej do smażenia cebuli
żółtko+ łyżka mleka do posmarowania ciasta 


Przygotowanie:
W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Masło roztopić.
Do miski przesiać mąkę,wsypać sól,wlać wyrośnięte drożdże,ciepłą wodę,letnie masło i wyrabiać mikserem ok.10 min.
Ciasto ma być gładkie i jednolite,elastyczne,wyjąć gotowe ciasto uformować kulę a miskę posmarować olejem,wrzucić z powrotem ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,podwojenia objętości na ok.1 godz.

W tym czasie przygotować cebulę,obrać,umyć i pokroić w piórka,przysmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju,do miękkości,wrzucić przecier pomidorowy wymieszany z wodą i chwilkę smażyć,mieszając do połączenia,przyprawić solą,pieprzem,oregano i bazylią lub przyprawą do pizzy,zdjąć z ognia.
Gdy cebulka przestygnie wrzucić posiekaną natkę pietruszki.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na blacie,formujemy je w wałek i dzielimy na 8 równych części.
Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok.8×14 cm.
Smarujemy łyżeczką cebuli,nakładamy pół parówki,

rolujemy,boki sklejamy i zawijamy pod spód.

Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min.do napuszenia.
Napuszone hot dogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka,

posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w temp.180 C ok.20 min.do zarumienienia na wierzchu.










 


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

ooo tak takie domowe to jest to!!! ale mi smaku zrobiłaś

Aga

Też robię, bo bardzo lubimy. Ja daję do środka keczup,ser i parówkę. Zaskoczyłaś mnie z tą podsmażoną cebulką. Następnym razem wypróbuję 😊

Oliwia

coś wspaniałego, dzisiaj zrobiłam ,komentarze rodziny to: pyszne i wspaniałe, ciasto najlepsze 🙂