875
Za oknem wiosna tak,więc czas na wypady poza miasto,na łono natury :-)Hot dogi,które dziś przygotowałam można śmiało zabrać w teren,czyli piknik,dłuższy spacer,a może do parku 🙂 Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno,a popijamy naszym ulubionym sokiem z Hortexu-Pomarańcza 100 %.
Składniki:
8 szt.
Ciasto:
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
200 ml wody
50 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
Nadzienie:
4 szt.parówki paluszki (dł.18-20 cm)
2 cebule
1 łyżka przecieru pomidorowego + 2 łyżki wody
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
30 g tartego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
oregano,bazylia do smaku lub łyżka przyprawy do pizzy
Dodatkowo:
olej do smażenia cebuli
żółtko+ łyżka mleka do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym,ale nie gorącym mlekiem,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
Masło roztopić.
Do miski przesiać mąkę,wsypać sól,wlać wyrośnięte drożdże,ciepłą wodę,letnie masło i wyrabiać mikserem ok.10 min.
Ciasto ma być gładkie i jednolite,elastyczne,wyjąć gotowe ciasto uformować kulę a miskę posmarować olejem,wrzucić z powrotem ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,podwojenia objętości na ok.1 godz.
W tym czasie przygotować cebulę,obrać,umyć i pokroić w piórka,przysmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju,do miękkości,wrzucić przecier pomidorowy wymieszany z wodą i chwilkę smażyć,mieszając do połączenia,przyprawić solą,pieprzem,oregano i bazylią lub przyprawą do pizzy,zdjąć z ognia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy na blacie,formujemy je w wałek i dzielimy na 8 równych części.
Każdą z części wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok.8×14 cm.
Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok 30 min.do napuszenia.
Napuszone hot dogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka,
posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temp.180 C ok.20 min.do zarumienienia na wierzchu.
ooo tak takie domowe to jest to!!! ale mi smaku zrobiłaś
Też robię, bo bardzo lubimy. Ja daję do środka keczup,ser i parówkę. Zaskoczyłaś mnie z tą podsmażoną cebulką. Następnym razem wypróbuję 😊
coś wspaniałego, dzisiaj zrobiłam ,komentarze rodziny to: pyszne i wspaniałe, ciasto najlepsze 🙂
Bardzo się cieszę, domowe najlepsze, wpadajcie do mnie częściej, polecam wczorajsze Bułeczki Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym myślę, że również Wam zasmakują 🙂 Pozdrawiam