Domowe krakersy chrupiące,proste i szybkie

Słodko Słodka
11 komentarzy
Świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko dla dzieci. Domowe krakersy chrupiące, proste i szybkie z dodatkiem sera i ziół są przepyszne, a im cieniej rozwałkowane tym lepsze i bardziej chrupiące. Robiliśmy je wspólnie z Radziem, dzieciaki miały teraz parę dni wolnego od szkoły, przez egzaminy ósmoklasistów, więc działaliśmy sobie w kuchni.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 35 minuty
Ilość porcji 60 szt.
Jak wykonać przepis na – Domowe krakersy chrupiące, proste i szybkie

Potrzebne składniki
  

  • 120 ml wody
  • łyżeczki soli
  • łyżka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego - opcjonalnie
  • 4 łyżki oleju
  • 40 g ulubionego sera
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  • Koniecznie wpadnij na filmik z przygotowania, Radzio pomaga 🙂
    Do miski wlej wodę, wsyp sól, wlej olej, oraz wsyp zioła i czosnek granulowany jeśli lubisz. Możesz dodać swoje ulubione dodatki np. paprykę w proszku, czy kminek, co kto lubi. Na małych oczkach tarki zetrzyj ser i dodaj do miski, całość wymieszaj trzepaczką rózgową.
    Następnie zacznij dodawać na 2, 3 tury przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na początku mieszaj trzepaczką rózgową, a później włóż rękę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto bardzo fajnie się wyrabia, także na pewno nie sprawi Ci kłopotu.
    Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby odpoczęło.
    Po tym czasie podziel je na 2 równe części, jedną część schowaj do miski pod ściereczkę, a drugą rozwałkuj bardzo cienko na blacie, lub macie silikonowej na prostokąt. Zawiń ciasto na wałek i przełóż na papier do pieczenia, ponownie cienko rozwałkuj i przenieś na blaszkę z wyposażenia piekarnika.
    Ciasto podziel radełkiem na kwadraty lub prostokąty.
    Wrzuć blaszkę z ciasteczkami do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz ok. 15-20 min. do zarumienienia.
    Przechowuj w puszce, gdy ostygną są chrupiące i bardzo, bardzo smaczne.
    Smacznego!!!
  • Do krakersów możesz dodać ulubione przyprawy wedle gustu i smaku.
  • Ilość zależy od wielkości krakersów.
  • Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, w jednym upieką się szybciej, a w innym będą potrzebowały więcej czasu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowe krakersy chrupiące, proste i szybkie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Urocznica

Smakowicie. Uniwersalna przekąska. 🙂

Lamotek.pl

Idealna przekąska na słono!

Wioleta Sadowska

Jaki fajny przepis. Bardzo mi się podoba.

Wera

Nigdy nie robiłam takich. Będę musiała spróbować. Zapowiada się smaczna przekąska

Mirosława Dudko

Super wyglądają! Chętnie wypróbuję.

Wera

Bardzo lubię takie domowe przekąski. Na pewno wypróbuję przepis