Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.

Składniki:

Keksówka 15×30 cm

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Gdy masa przybierze konsystencje kisielu, zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze dobrze łyżką, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza.
  • Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz.
  • Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.
  • Pokrojone krówki można zawinąć w papierki lub celofan. Domowe krówki mają moc.

P.S.Do masy można również dodać kakao, jeśli lubimy cukierki kakaowe, lub inne swoje ulubione dodatki. Moje wyszły takie na pół ciągnące, dla mnie idealne 🙂

1 szklanka = 250 ml

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Pycha 😋

Myśli Potarganej
1 rok temu

To moja masa będzie bardzo ciemna;) Uwielbiam takie kruche krówki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu

U nas już śladu nie ma he he

Natalia20041989
1 rok temu

Muszę w końcu zrobić swoje☺

Di bloguje
1 rok temu

Muszę spróbować <3

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  Di bloguje

Polecam 🙂

ANNA
ANNA
1 rok temu

Czy cukru można dać mniej lub czymś zastąpić?

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  ANNA

Można dać mniej oczywiście,lub zastąpić ksylitolem.

marzena
1 rok temu

Pyszności 🙂 jak ja lubię takie słodkości a zwłaszcza krówki 🙂

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  marzena

Też mam do nich słabość 😉

iza
1 rok temu

kiedyś robiłam też były pyszne!!!!

Słodko Słodka
1 rok temu
Reply to  iza

Smaczne są 🙂

Irena-Hooltayewpodróży

Dla mnie też smak dzieciństwa.
Wiele razy robiłam je sama.
Teraz sobie popatrzę na tę pychotę-)

Słodko Słodka
1 rok temu

Czasem fajnie powspominać 🙂

Pieprzyć z Fantazją

Oj kusisz, kusisz 😘 Nie robiłam jeszcze, ale zrobię z pewnością 😃

Słodko Słodka
1 rok temu

Polecam 🙂

Pycha
Pycha
8 miesięcy temu

Ile takie krówki mogę leżeć?

Minimili
1 rok temu

Do przepisu na krówki powinien być dołączony przepis na doszorowanie garnka;-) To się musi przypalić:-)

Gosia
Gosia
1 rok temu
Reply to  Minimili

Babciny sposób na przypalony garnek: nalać wody, wsypać proszek do prania do białego, wrzucić ściereczkę i gotować na wolnym ogniu.

Edyta
1 rok temu

Uwielbiam, a Twoje wyjatkowo smacznie wygladaja 🙂