Domowe krówki

Słodko Słodka
26 komentarzy

Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.

Składniki:

Keksówka 15×30 cm

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. śmietanki kremówki
  • 2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Gdy masa przybierze konsystencje kisielu, zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze dobrze łyżką, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza.
  • Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz.
  • Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.
  • Pokrojone krówki można zawinąć w papierki lub celofan. Domowe krówki mają moc.

P.S.Do masy można również dodać kakao, jeśli lubimy cukierki kakaowe, lub inne swoje ulubione dodatki. Moje wyszły takie na pół ciągnące, dla mnie idealne 🙂

1 szklanka = 250 ml

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
26 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Pycha 😋

Myśli Potarganej

To moja masa będzie bardzo ciemna;) Uwielbiam takie kruche krówki 🙂

Słodko Słodka

U nas już śladu nie ma he he

Natalia20041989

Muszę w końcu zrobić swoje☺

Di bloguje

Muszę spróbować <3

Słodko Słodka

Polecam 🙂

ANNA

Czy cukru można dać mniej lub czymś zastąpić?

Słodko Słodka

Można dać mniej oczywiście,lub zastąpić ksylitolem.

marzena

Pyszności 🙂 jak ja lubię takie słodkości a zwłaszcza krówki 🙂

Słodko Słodka

Też mam do nich słabość 😉

iza

kiedyś robiłam też były pyszne!!!!

Słodko Słodka

Smaczne są 🙂

Dla mnie też smak dzieciństwa.
Wiele razy robiłam je sama.
Teraz sobie popatrzę na tę pychotę-)

Czasem fajnie powspominać 🙂

Pieprzyć z Fantazją

Oj kusisz, kusisz 😘 Nie robiłam jeszcze, ale zrobię z pewnością 😃

Polecam 🙂

Pycha

Ile takie krówki mogę leżeć?

Minimili

Do przepisu na krówki powinien być dołączony przepis na doszorowanie garnka;-) To się musi przypalić:-)

Gosia

Babciny sposób na przypalony garnek: nalać wody, wsypać proszek do prania do białego, wrzucić ściereczkę i gotować na wolnym ogniu.

Edyta

Uwielbiam, a Twoje wyjatkowo smacznie wygladaja 🙂

Milena

Krówki są kruche czy ciągnące?

Dorota

Muszę zrobić na weekend narobiłaś mi apetytu