Słodki smak dzieciństwa, wiele z Was pewnie pamięta babcine mleczne cukierki, to był smak… nie to co te sklepowe teraz. Wieki nie jadłam, a tak się akurat złożyło, że nie mieliśmy nic słodkiego, przypomniałam sobie o tych smacznych cukierasach, nie potrzeba wiele składników, a smak… chyba nie muszę nikogo przekonywać, coś dla małych i dużych.
Składniki:
Keksówka 15×30 cm
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. śmietanki kremówki
- 2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 duży cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub migdałowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka z grubym dnem i gotujemy na małym ogniu mieszając tak, aby nie przypalić masy. Mi to zajęło ok. 1 godz. zależy od mocy palnika- im masa ciemniejsza tym krówki będą bardziej kruche. Gdy masa przybierze konsystencje kisielu, zdjąć z ognia i wymieszać jeszcze dobrze łyżką, żeby się pozbyć pęcherzyków powietrza.
- Powstałą masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, gdy przestygnie przykryć folią spożywczą i wrzucić do lodówki na kilka godz. a najlepiej na całą noc. U mnie wszyscy są raczej niecierpliwi jeśli chodzi o słodkości, także krówki poszły w ruch po ok.4 godz.
- Wyjąć keksówkę z lodówki, pokroić nożem na mniejsze kawałki i można się delektować.
- Pokrojone krówki można zawinąć w papierki lub celofan. Domowe krówki mają moc.
P.S.Do masy można również dodać kakao, jeśli lubimy cukierki kakaowe, lub inne swoje ulubione dodatki. Moje wyszły takie na pół ciągnące, dla mnie idealne 🙂
1 szklanka = 250 ml
Pycha 😋
Wieki takich nie jadłam 🙂
To moja masa będzie bardzo ciemna;) Uwielbiam takie kruche krówki 🙂
U nas już śladu nie ma he he
Muszę w końcu zrobić swoje☺
Pyszne są 🙂 Polecam
Muszę spróbować <3
Polecam 🙂
Czy cukru można dać mniej lub czymś zastąpić?
Można dać mniej oczywiście,lub zastąpić ksylitolem.
Pyszności 🙂 jak ja lubię takie słodkości a zwłaszcza krówki 🙂
Też mam do nich słabość 😉
kiedyś robiłam też były pyszne!!!!
Smaczne są 🙂
Dla mnie też smak dzieciństwa.
Wiele razy robiłam je sama.
Teraz sobie popatrzę na tę pychotę-)
Czasem fajnie powspominać 🙂
Oj kusisz, kusisz 😘 Nie robiłam jeszcze, ale zrobię z pewnością 😃
Polecam 🙂
Ile takie krówki mogę leżeć?
Do przepisu na krówki powinien być dołączony przepis na doszorowanie garnka;-) To się musi przypalić:-)
Babciny sposób na przypalony garnek: nalać wody, wsypać proszek do prania do białego, wrzucić ściereczkę i gotować na wolnym ogniu.
Uwielbiam, a Twoje wyjatkowo smacznie wygladaja 🙂
Dziękuje bardzo, takie domowe najlepsze 🙂
Krówki są kruche czy ciągnące?
Muszę zrobić na weekend narobiłaś mi apetytu
To takie smaki dzieciństwa 🙂 Pozdrawiam