1,K
W zeszłym roku piekłam odchudzone pączki z piekarnika a w tym roku postanowiłam zrobić z tego samego przepisu donaty,mniej kaloryczne ,nie trzeba się bać,że wejdą w boczki 😉
Składniki:
10 szt.
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych-pół kostki
1/4 szkl. cukru drobnego
1 jajko L
1 szkl. ciepłego mleka
ok. 1/4 szkl. oleju
Polewa:
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, do małej miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką przesianej mąki, zalewamy ciepłym mlekiem pół szkl., mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką .
Następnie do przesianej mąki wsypujemy cukier, mieszamy, robimy dołek wbijamy rozbełtane jajko, wyrośnięte drożdże, olej, resztę ciepłego mleka, wyrabiamy gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki lub misy miksera.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. po tym czasie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką koła, w których robimy małe koło kieliszkiem w środku i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
pozostawiamy do napuszenia na ok. 15 min.
Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min.
Gotowe, przestudzone donaty maczamy w lukrze i posypujemy kolorową posypką i cukiereczkami do dekoracji.
Jak malowane �� Też wczoraj robiłam, ale mam trochę inny przepis. Następnym razem wypróbuję ten.
Dzięki Kochana,ja w zeszłym roku robiłam z tego przepisu pączki ;-)Pozdrawiam 🙂
Trochę jednak wejdą 😉 Ale dla tego smaku warto boczki poświęcić 😉
Boczki jak boczki,najlepiej niech idzie w cycki he he 😉 Pozdrawiam
Przepis
Jak pójdzie równo w boczki i jeszcze po całości, to nawet apetycznie, a dla takich oponek warto mieć "oponki" 🙂