Donaty z Piekarnika.

Słodko Słodka
6 komentarzy
W zeszłym roku piekłam odchudzone pączki z piekarnika a w tym roku postanowiłam zrobić z tego samego przepisu donaty,mniej kaloryczne ,nie trzeba się bać,że wejdą w boczki 😉
Składniki:
10 szt.
500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych-pół kostki
1/4 szkl. cukru drobnego
1 jajko L
1 szkl. ciepłego mleka
ok. 1/4 szkl. oleju
Polewa:
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, do małej miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i łyżką przesianej mąki, zalewamy ciepłym mlekiem pół szkl., mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką .

Następnie do przesianej mąki wsypujemy cukier, mieszamy, robimy dołek wbijamy rozbełtane jajko, wyrośnięte drożdże, olej, resztę ciepłego mleka, wyrabiamy gładkie ciasto, tak aby odchodziło od ręki lub misy miksera.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. po tym czasie ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na grubość 3 cm, wykrawamy szklanką koła, w których robimy małe koło kieliszkiem w środku i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,

pozostawiamy do napuszenia na ok. 15 min.

Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min.
Cukier puder z kakao przesiewamy przez sitko, wrzucamy śmietanę i mieszamy do połączenia. 

Gotowe, przestudzone donaty maczamy w lukrze i posypujemy kolorową posypką i cukiereczkami do dekoracji.
 
  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Jak malowane �� Też wczoraj robiłam, ale mam trochę inny przepis. Następnym razem wypróbuję ten.

gin

Trochę jednak wejdą 😉 Ale dla tego smaku warto boczki poświęcić 😉

Unknown

Przepis

Unknown

Jak pójdzie równo w boczki i jeszcze po całości, to nawet apetycznie, a dla takich oponek warto mieć "oponki" 🙂