449
Mięso mielone jest bardzo wdzięczne,można z nim kombinować na różne sposoby.Dziś zmieliłam pierś z kurczaka,odpowiednio przyprawiłam i nadziałam serem wymieszanym ze śmietaną i zieleninką,klopsiki pierwsza klasa 🙂
Składniki:
ok.700 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
czerstwa bułka
1 szkl.mleka
sól i pieprz do smaku
garść majeranku
ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
Nadzienie:
150 g twardego sera
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanego koperku
2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
Piersi z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do miski,zmielić cebulę oraz bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,zmielone wrzucić do mięsa,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do jednolitej masy.
Do małej miseczki wrzucić ser u mnie mozzarella ser tarty super ciągliwy,jeśli używacie w kostce wystarczy zetrzeć na tarce,do sera wrzucić śmietanę oraz posiekaną drobno zieleninę,całość dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.
Przystępujemy do robienia klopsów,najlepiej zwilżać ręce pod bieżącą wodą,lub maczać palce w kubku z wodą,z mięsa formujemy dość spore kule,spłaszczamy i nakładamy łyżkę nadzienia,
sklejamy mięso tak,aby nadzienie nie wychodziło na wierzch,kulamy w rękach dowolny kształt,taki jaki uważamy,następnie klopsy obtaczamy w bułce tartej.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
bardzo fajny i smaczny pomysł
Pyszny obiadek, lubię takie kotleciki, obserwuję i będę wpadać po inspiracje ☺☺