Drobiowe Rolady z Pieczarkami i Serem.

Słodko Słodka
3 komentarze
Pieczarki i ciągnący się ser,a do tego delikatne mięsko drobiowe,uwielbiam takie obiadki.
Składniki:
4 szt.duże
ok.600 g piersi z kurczaka
1 jajko
2 ząbki czosnku
czerstwa bułka 
1 szkl.mleka
sól i pieprz do smaku 
garść majeranku
ulubiona przyprawa do mięsa mielonego

Nadzienie:

350 g pieczarek 
1 cebula
150 g żółtego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

jajko L
parę łyżek mąki pszennej
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę zalać mlekiem.
Piersi
z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do
miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez
praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do
jednolitej masy.

Pieczarki
obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w
kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na
średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i
pieprzem,zdjąć z ognia,gdy przestygną wrzucić natkę pietruszki,oraz starty na tarce żółty ser,dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.

 Rozwinąć folię spożywczą,nałożyć solidną porcję mięsa,rozsmarować w prostokąt(nie podaję tu rozm.każdy robi pod siebie u mnie akurat 4 solidne rolady ;-)),na gr.4-5 mm,nałożyć 2 łyżki farszu,

zrolować,uciąć folię i zawinąć boki jak cukierek.
Tak zawinięte rolady włożyć na jakiś czas do zamrażalnika,

następnie odwinąć z folii i obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej.
Smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na złoto,najlepiej pod przykryciem.

Podawać z ulubionymi dodatkami.  

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

fajna propozycja na obiad

Magdalena

Polecam pychota.dzieki za przepis wpisany do zeszytu.