Nadzienie:
350 g pieczarek
1 cebula
150 g żółtego sera
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
jajko L
parę łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
z kurczaka umyć,osuszyć,pokroić w grubszą kostkę i zmielić,przełożyć do
miski,wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka,wyrobić ręką,wbić jajko,wrzucić przeciśnięty przez
praskę czosnek,oraz wszystkie przyprawy,ponownie wyrobić ręką do
jednolitej masy.
Pieczarki
obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w
kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na
średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i
pieprzem,zdjąć z ognia,gdy przestygną wrzucić natkę pietruszki,oraz starty na tarce żółty ser,dokładnie wymieszać i nadzienie gotowe.
Rozwinąć folię spożywczą,nałożyć solidną porcję mięsa,rozsmarować w prostokąt(nie podaję tu rozm.każdy robi pod siebie u mnie akurat 4 solidne rolady ;-)),na gr.4-5 mm,nałożyć 2 łyżki farszu,
zrolować,uciąć folię i zawinąć boki jak cukierek.
Tak zawinięte rolady włożyć na jakiś czas do zamrażalnika,
następnie odwinąć z folii i obtoczyć w mące,roztrzepanym jajku z solą i pieprzem i w bułce tartej.
Smażymy na patelni z olejem,na średnim ogniu z obu stron na złoto,najlepiej pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
fajna propozycja na obiad
Polecam pychota.dzieki za przepis wpisany do zeszytu.
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie