Pyszne drożdżowe faworki, bardzo je lubimy, robię je często w trakcie roku, na drugi dzień są równie smaczne co pierwszego.

Składniki:

  • 4 szkl.mąki pszennej 
  • 3-4 łyżki cukru
  • opakowanie drożdży instant
  • 3 jajka L
  • 1 szkl.mleka
  • 100 g masła
  • łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder 

Przygotowanie:

  • Masło roztopić, mąkę przesiać do miski przez sitko, wsypać cukier, można też dać cukier waniliowy, wsypać drożdże.
  • Wymieszać łyżką, następnie wbić jajka, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, spirytus, oraz roztopione letnie masło.
  • Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
  • Ciasto wrzucić do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Miskę przykryć ściereczką.  
  • Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt i ciąć radełkiem na mniejsze prostokąty. W środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jeden koniec paska przez środek.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
  • Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia a później układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.      
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
gin
3 lat temu

Bardzo takie lubię 🙂

Unknown
2 lat temu

Czy zamiast na głębokim oleju można je piec w piekarniku?

rekonstrukcjasmaku
1 rok temu

Wyglądają pysznie 🙂 Uwielbiam faworki , na pewno skorzystamy z przepisu 🙂 pozdrawiam, RS

Katarzyna
Katarzyna
3 miesięcy temu

A ile dać gram drożdży w kostce?:)