1,9K
Pyszne drożdżowe faworki, bardzo je lubimy, robię je często w trakcie roku, na drugi dzień są równie smaczne co pierwszego.
Składniki:
- 4 szkl.mąki pszennej
- 3-4 łyżki cukru
- opakowanie drożdży instant
- 3 jajka L
- 1 szkl.mleka
- 100 g masła
- łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Masło roztopić, mąkę przesiać do miski przez sitko, wsypać cukier, można też dać cukier waniliowy, wsypać drożdże.
- Wymieszać łyżką, następnie wbić jajka, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko, spirytus, oraz roztopione letnie masło.
- Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
- Ciasto wrzucić do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
- Miskę przykryć ściereczką.
- Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt i ciąć radełkiem na mniejsze prostokąty. W środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jeden koniec paska przez środek.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
- Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia a później układać na talerzu i posypać cukrem pudrem.
Bardzo takie lubię 🙂
Czy zamiast na głębokim oleju można je piec w piekarniku?
Nie testowałam ich jeszcze w piekarniku.
Wyglądają pysznie 🙂 Uwielbiam faworki , na pewno skorzystamy z przepisu 🙂 pozdrawiam, RS
A ile dać gram drożdży w kostce?:)
ile sztuk mniej więcej wychodzi?
Przy faworkach nie rozdrabniam się na sztuki, wychodzi pełny talerz taki 24 cm.