Drożdżowe Ślimaki z Makiem.

Słodko Słodka
2 komentarze
Pyszne drożdżówki,zostało mi maku,więc wczoraj wieczorem zamiast spokojnie siedzieć i odpoczywać,poczyniłam takie ślimaczki 🙂

Składniki: 
12 szt. 
600 g mąki pszennej
ok.30 g drożdży świeżych
100 g cukru
100 g masła
1 szkl.ciepłego mleka
2 jajka klasy L
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
pół puszki masy makowej 
jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania ślimaków



Przygotowanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia,drożdże rozetrzeć w miseczce z jedną łyżką mąki,cukru i połową ciepłego mleka,gdy zaczyn urośnie wlewamy go do miski z przesianą mąką i solą,wsypujemy resztę cukru,dodajemy rozkłócone jajka,wlewamy mleko,oraz przestudzone,roztopione masło,wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem,wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki,lub ściany misy miksera.
Wyrobione ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz.ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią i wyłożyć na blat,

podzielić na 3 części,każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąt,na podsypanym delikatnie mąką blacie,następnie podzielić na 4 i na każdy prostokąt na krótszy bok nakładać nadzienie makowe,

następnie wzdłuż ciąć nożem paski szer.1-1,5 cm „grzebień”,od strony gdzie jest nadzienie,zacząć rolować, zwinąć w ślimak i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,

odstawić na pół godz.posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem,posypać sezamem opcjonalnie

 i piec w piekarniku nagrzanym na 180 C przez 30 min,do zrumienienia.




Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Wygląda apetycznie! 🙂

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies