2,K
Pulchne i szybkie do zrobienia, przepis z kuchni rosyjskiej. Moi domownicy byli nimi zachwyceni, moment i znikł cały talerz…
Składniki:
- mąka pszenne 3,5 szkl.+-
- 1,5 szkl.kefiru (maślanki)
- 1 jajko L
- 3 łyżki cukru kryształu
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki roztopionego letniego masła
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki sody
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Do miski wrzucić wszystkie składniki, zagnieść dość miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką (pierwszy raz robiłam na kefirze-3,5 szkl.mąki, a za drugim razem na maślance i użyłam ok.4 szkl.mąki).
- Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
- Ciasto podzielić na dwie części. Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta, na prostokąt. Następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
- W każdym prostokącie zrobić nacięcie radełkiem i wywijać jak faworki.
- Smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
- Z podanej porcji wyjdzie pokaźny talerz, faworki szybko znikają 😉
Zapraszam na YouTube!!!
Jeśli jeszcze nie subskrybujesz naszego kanału to koniecznie zacznij 🙂
W Waszym wykonaniu:
- Dorota Strauss, dzięki Kochana za foteczkę 🙂
Ciekawy przepis. Lubię sobie pochrupać faworki więc chętnie takie zrobię 🙂
o rany ale mi smaku zrobiłaś
Robiłam podobne, pyszne były ;-D
Nabrałam na nie ochoty!
zrobię teraz i nie będę czekać na tłusty czwartek! 😀
Nigdy nie robiłam
Uwielbiam 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis!
Polecam, bardzo szybkie, tanie i smaczne 🙂