Pulchne i szybkie do zrobienia, przepis z kuchni rosyjskiej. Moi domownicy byli nimi zachwyceni, moment i znikł cały talerz… 

Składniki:

  • mąka pszenne 3,5 szkl.+-
  • 1,5 szkl.kefiru (maślanki)
  • 1 jajko L
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła 
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  • Do miski wrzucić wszystkie składniki, zagnieść dość miękkie  i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką (pierwszy raz robiłam na kefirze-3,5 szkl.mąki, a za drugim razem na maślance i użyłam ok.4 szkl.mąki).
  • Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta, na prostokąt. Następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
  • W każdym prostokącie zrobić nacięcie radełkiem i wywijać jak faworki.
  • Smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.  
  • Z podanej porcji wyjdzie pokaźny talerz, faworki szybko znikają 😉

W Waszym wykonaniu:

  • Dorota Strauss, dzięki Kochana za foteczkę 🙂
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Ciekawy przepis. Lubię sobie pochrupać faworki więc chętnie takie zrobię 🙂

Izaa
1 rok temu

o rany ale mi smaku zrobiłaś

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Robiłam podobne, pyszne były ;-D

Di bloguje
1 rok temu

Nabrałam na nie ochoty!

Pieprzyć z fantazją

zrobię teraz i nie będę czekać na tłusty czwartek! 😀