Francuskie Ciasteczka (wg Pierre Herme).

Słodko Słodka
2 komentarze
Ciasteczka chrupiące na zewnątrz,delikatne i kruche w środku,rozpływają się w ustach 🙂
Składniki:
37 szt. 
230 g miękkiego masła 
100 g cukru pudru
14 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
330 g mąki pszennej
Dodatkowo:
 małe jajko
cukier kryształ
Przygotowanie:
Miękkie masło ubić na puch z cukrem pudrem,
wsypać sól,cukier waniliowy,oraz partiami dodawać przesianą przez sitko mąkę (można również dodać ze sparzonej cytryny startą skórkę na drobnych oczkach tarki),szybko zmiksować jednolite ciasto i podzielić je na 3 części.
Każdą z części kulać w wałek o średnicy 2-3 cm,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 min.
Następnie wyjąć z zamrażalnika,odwinąć z folii,posmarować pędzelkiem silikonowym,roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształem.
Następnie kroić na paski grubości 1,5-2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,w odstępach.
Piec w temp.190 C przez 20 do 25 min.aż boki lekko zbrązowieją.
 
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

14 łyżeczki soli ????