Frittata z Szynką,Szpinakiem,Fetą i Pomidorami.

Słodko Słodka
2 komentarze
Danie pochodzi z Włoch,jest to wersja omletu,gdzie różne składniki są mieszane z jajkami i zapiekane.


Składniki:

5 jajek
3 łyżki mleka
2 łyzki posiekanego szczypiorku
100 g szynki lub innej wędliny
1 pomidor
100 g szpinaku
1 ząbek czosnku
łyżka masła
100 g sera feta
0,5 łyżeczki papryki w proszku




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Roztrzepać jajka z mlekiem w misce, doprawić solą i pieprzem, dodać szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i wymieszać.
Szpinak umyć, osuszyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 – 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle przeciśniety czosnek przez praskę, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Wlać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty, następnie posypać pokrojoną w kosteczkę fetą ,nałozyć na wierzch plasterki pomidora,posypać papryką w proszku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 13 minut.

Gotową frittatę posypać szczypiorkiem.

Jeśli nie macie patelni z odpinaną rączką,można zawinąć rączkę patelni w folię alumuniową.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Uwielbiam fritatę. Mega puchata Ci wyszła. Pycha!