5,2K
Jak wykonać przepis na – Frużelina wiśniowa, czyli wiśnie w żelu do słoików na zimę
Wspaniały dodatek do ciast i deserów. Frużelina wiśniowa, czyli wiśnie w żelu do słoików na zimę, to obowiązkowa pozycja w mojej piwnicy co roku. Uwielbiamy jako dodatek do naleśników, gofrów, różnego rodzaju placuszków śniadaniowych, jogurtu naturalnego, lodów itp. Często używam do przełożenia ciast i tortów, do serników, a taka domowa frużelina uwierzcie mi ma moc!!! Kiedyś robiłam taką frużelinę z mrożonych owoców, ale jednak większa wygoda jest, gdy mogę wysłać męża do piwnicy po słoiczek, lub dwa.
Potrzebne składniki
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 1 szkl. cukru
- sok z jednej cytryny - opcjonalnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej - można 4 w zależności od ilości soku
- 1 szkl. zimnej wody
Sposób wykonania
- Umyte wiśnie wydryluj i wrzuć do garnka, wlej pół szklanki wody, wsyp cukier i zagotuj. Podczas gotowania wiśnie puszczą jeszcze sok.Wlej sok wyciśnięty z jednej cytryny, dokładnie wymieszaj.Następnie w pozostałej pół szklanki zimnej wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do gotujących się wiśni, energicznie mieszając.Powinien powstać kisiel.Tak przygotowaną frużelinę – wiśnie w żelu, jeszcze gorące przełóż od razu do wyparzonych i czystych słoików, zakręć i odwróć do góry nogami. Nie musisz pasteryzować słoików. Gdy słoiki ostygną wynieś do piwnicy i ciesz się przez całą zimę pyszną, domową frużeliną. U nas taka frużelina przeważnie kończy się w styczniu. Co roku staram się zrobić więcej słoików, ale jeszcze nigdy nie wytrwała do następnego sezonu, jest pyszna.Smacznego!!!
- Wyszło mi 5 słoiczków po ok. 300 ml.
- Wody możesz dać mniej lub więcej, w zależności od tego ile soku mają wiśnie.
- Taka frużelina będzie również super z truskawek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Frużelina wiśniowa, czyli wiśnie w żelu do słoików na zimę wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Moja mama też zawsze robi takie zimowe zapasy.
Na zimę jak znalazł, smaki lata zamknięte w słoiku 🙂
A jeśli wiśnie w syropie zrobie na zimę a będę chciała do naleśników zrobić fruzeline z tych wiśni ( zagotuje słoiczek i dodam mąki ziemniaczanej) to się uda ????
Tak pewnie, na spokojnie 🙂 Ja mam wiśnie w syropie i frużelinkę osobno.
Zrobiłam 😍 obłęd 😍 od razu robię pierwsze gofry 🤎🧇
Bardzo się cieszę, miło mi 🙂 Dziękuje za komentarz i gwiazdeczki, ja sobie jeden słoiczek właśnie zostawiłam do gofrów na ten tydzień, reszta już w piwnicy, tylko z ogórków nie mogę wyjść 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mam i ja 😊
Zastanawiam się czy można zrobić frużeline z czarnej porzeczki?😊
[…] gotową frużelinę, którą przygotowałam do słoików latem, przepis (klik).Śmietankę i serek mascarpone wrzuć na 20 min. do zamrażalnika, następnie ubij razem na […]