300
Jak sama nazwa mówi,są to gołąbki bez zawijania,są naprawdę pyszne ,z dodatkiem zblanszowanej kapusty w sosie pomidorowym.
Składniki:
10 szt.
500 g mielonego mięsa
pół główki kapusty pekińskiej
pół woreczka ugotowanego ryżu
1 średnia cebula
1 jajko L
sól,pieprz do smaku
ulubiona przyprawa do mięsa
ulubiona przyprawa do mięsa
2-3 łyżki majeranku
garść posiekanej natki pietruszki
4-5 łyżek bułki tartej lub kaszy manny
Sos Pomidorowy:
3 szkl.wody
500 ml passaty pomidorowej
kostka rosołowa
3 średnie marchewki
0,5 szkl.śmietanki 30 %
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pekinkę drobno posiekać(możecie użyć również białej kapusty),wrzucić do garnka na wrzącą wodę,gotować 2 min.następnie,przelać na cedzak i zlać zimną wodą.
Mięso wrzucić do miski,dodać kapustę,ugotowany ryż,zetrzeć cebulę na tarce,wbić jajko,wsypać sól i pieprz do smaku,ulubiona przyprawa do mięsa,majeranek,posiekaną natkę pietruszki,4-5 łyżek bułki tartej,wyrobić ręką jednolitą masę.
Formujemy podłużne klopsy,które obsmażamy z każdej strony na patelni z olejem,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy w jednej warstwie.
Do garnka wlewamy wodę,wrzucamy kostkę rosołową,oraz startą na tarce na grubych oczkach marchewkę,gotujemy od momentu wrzenia ok.10 min i dodajemy resztę składników na sos,dokładnie mieszamy i zalewamy sosem klopsy w naczyniu żaroodpornym tak,aby całe były zakryte.
Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz. w temp.180 C i pieczemy do momentu redukcji 13 sosu.
Sos dzięki wędzonej papryce jest wyjątkowo aromatyczny i smaczny.