Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową.

Słodko Słodka
0 komentarze


Smaczna i szybka można powiedzieć zapiekanka,bardzo nam smakowała,wrócę do tego przepisu nie raz 🙂
Składniki:
 Forma 24 cm
8 liści kapusty 
pół woreczka ugotowanego ryżu
500 g mięsa mielonego u mnie wieprzowo-wołowe
2 cebule
250 g pieczarek
50 ml oleju
50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
200 g śmietany 18 %
100 g sera tartego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranki
ulubione przyprawy do mielonego


Przygotowanie:
Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem,
smażyć na średnik ogniu do zeszklenia,wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,
smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Mięso wrzucić do miski,dodać ugotowany ryż,ulubione przyprawy,majeranek,sól i pieprz do smaku,całość wyrobić dobrze ręką,
formować nieduże kule,zwilżonymi w zimnej wodzie rękami.
Każdą mięsną kule zawinąć w liść kapusty,
ułożyć w naczyniu żaroodpornym,wyłożyć na gołąbki resztę pieczarek z cebulką,
zalać całość bulionem.
Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem,
posmarować gołąbki po całości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok.godz.
Gdyby wierzch za bardzo się rumienił,można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie jest pyszne.
Z pozostałej zaparzonej kapusty,przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.
 


 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies