Gulasz z Żołądków Drobiowych.

Słodko Słodka
1 komentarze
Jeżeli lubicie podroby to jest danie właśnie dla Was,nie robię go często,bo żołądki długo się gotują,ale jak już robię to zawsze pokaźny garneczek 😉
Składniki:

1 kg żołądków kurzych 
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
pół łyżki soli
pół łyżki pieprzu świeżo mielonego
majeranek do smaku
 2 łyżki papryki mielonej łagodnej
4 średnie cebule
1 duża papryka
bulion drobiowy
 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
Żołądki
opłukać pod zimną wodą dwukrotnie,oczyścić z pozostałości błon,następnie sparzyć
wrzątkiem również dwukrotnie,wsypać sól i pieprz,dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do
lodówki najlepiej na noc. 
Żołądki wrzucić do garnka,zalać bulionem drobiowym lub wodą i doprowadzić do wrzenia,często zbierając szumy.
 Po pół godz.gotowania wrzucić listki laurowe i ziele.
Cebulę obrać i posiekać w dość grube piórka,
podsmażyć na patelni do zarumienienia i wrzucić do gotujących się żołądków.
Paprykę umyć i oczyścić z gniazda nasiennego pokroić w cienkie paseczki,można też dać mrożoną paprykę,również wrzucić do gotujących się żołądków.
Gotujemy do miękkości,tak żeby żołądki były miękkie a nie gumowe od 1 do 1,5 godz.
Cebula i papryka muszą się całkowicie rozgotować,żeby zagęścić sos.
Na odrobinie oleju podsmażyć krótko paprykę w proszku,trzeba uważać,żeby nie przypalić i wrzucić do garnka,całość doprawić do smaku solą i pieprzem,oraz majerankiem.
Gotowy gulasz podawać z różnymi rodzajami kaszy,ziemniakami i oczywiście buraczki u mnie zasmażane,
bo zapasy buraczków w słoikach,z piwnicy już się skończyły.









Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja

Oj, dawno nie robiła, muszę powtórzyć!