Jabłecznik

Słodko Słodka
75 komentarzy
Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.
W realizacji przepisów tego typu pomoże dobry piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewem. Jeżeli pragniesz wymienić swój model na lepszy, to zobacz aktualny ranking piekarników.
Przygotowanie 20 minuty
1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 16
Jak wykonać przepis na – Jabłecznik

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×24 cm

Ciasto

  • 3 szt. jajka - L
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru
  • ¼ szkl. oleju
  • 4 krole aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru - gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej
  • 1 łyżka kaszy manny - łyżka z czubkiem

Sposób wykonania

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
  • Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
  • Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
  • Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.

W Waszym wykonaniu

  • Beatka Katalog Smaków nadesłała takie apetyczne zdjęcie, idealny 🙂
  • Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłecznik wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
75 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

niebo w buzi❤

to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?

Wanda

Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny

Marzenka

Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…

Urszula

A próbowałaś? Ciasto pycha!

Agata Wojcik

Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?

Izaa

za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś

Unknown

Na jaka blachę ten przepis

jaga

Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji

Anonimowy

Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?

Krysia

Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.

Cherry Belle

Łoo idealny <3

Słodko Słodka

Prosty i smaczny 🙂

Di bloguje

Uwielbiam takie ciacha!

Słodko Słodka

Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂

Paulina

Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤

Słodko Słodka

Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉

beata

Uwielbiam to ciasto 🙂

Słodko Słodka

🙂

Beata M.

Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀

Słodko Słodka

Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂

Beata M.

Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂

Słodko Słodka

To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂

Słodko Słodka

Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂

Joanna

Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.

Słodko Słodka

Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.

Daniel

Mniam mniam mniam 🙂
Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂

Słodko Słodka

Można dać, ale można też pominąć.

neliada

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂

Słodko Słodka

Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂

Maminek kulinarny

Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉

Słodko Słodka

Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he

Wioleta

Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.

Słodko Słodka

Ja też dawno nie jadłam właśnie.

Patrycja Reszko

To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku

Maria

Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj

Słodko Słodka

Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.

Słodko Słodka

To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂

Magda

Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak 🙂

Poradzimy24

szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!

Słodko Słodka

Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂

Monika

Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉

Słodko Słodka

Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.

Maria

Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne

Słodko Słodka

Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂

Katarzyna

Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉

Słodko Słodka

U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he

Lonna

Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!

Słodko Słodka

O tak klasyka ponad wszystko 🙂

Edyta

Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!

Słodko Słodka

Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉

LanaDelRey.PL

jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!

Ania

Czy zamiast prażyć jabłka można dać gotowe? I czy wtedy trzeba dodać grysik? Czy można grysik zastąpić kisielem?

Urszula

Pyszne, delikatne, cudo! Nigdy nie robiłam ciasta z samej mąki ziemniaczanej, a to takie smaczne! Dzięki za inspirację. 😋

Agnieszka Skubisz

Ciasto przepyszne….zostanie ze mną już na zawsze 🙂

Agnieszka

Dziś zrobiłam ten jabłecznik. Jest obłędny😄
Polecam przepis .

Aneta

na moje oko to szklanka mąki to bardzo malutko i to na pół to mała kosteczka wyjdzie

Kasiek

Właśnie robi się jabłecznik z przepisu 😋😋

Marta

Czy można to ciasto zrobic z musem jabłkowym w którym są kawałki jabłuszek,oczywiście mus jest własnej roboty i czy ewentualnie tez dodać łyżkę mąki ziemniaczanej?

Marta

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Ciasto wyszło przepyszne ,pomyliło mi się tylko jak do pani pisalam mąka ziemniaczana z kasza manna
Dałam kasze manna a zapomnialam ze przeciez kisiel badz galaretkę można dodać
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam serdecznie

Katarzyna

Witam, a czym można zastąpić kasze manna? Może być bułka tarta? Pozdrawiam

Paulina

Już kolejny raz góra na drugi dzień jest niedopieczona, choć z góry wygląda ok, dlaczego tak się dzieje?