8,3K
Jak wykonać przepis na – Jabłecznik
Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.
W realizacji przepisów tego typu pomoże dobry piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewem. Jeżeli pragniesz wymienić swój model na lepszy, to zobacz aktualny ranking piekarników.
Potrzebne składniki
Blaszka 24×24 cm
Ciasto
- 3 szt. jajka - L
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅓ szkl. cukru
- ¼ szkl. oleju
- 4 krole aromatu waniliowego
- 1 szczypta soli
Mus jabłkowy
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru - gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej
- 1 łyżka kaszy manny - łyżka z czubkiem
Sposób wykonania
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
- Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
- Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
- Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
- Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
- Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.
W Waszym wykonaniu
- Beatka Katalog Smaków nadesłała takie apetyczne zdjęcie, idealny 🙂
- Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłecznik wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
niebo w buzi❤
Dziękuje Krysiu 🙂 Pozdrawiam
to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?
Tak dokładnie,dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.
Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny
Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…
A próbowałaś? Ciasto pycha!
Na kruchym, lub półkruchym to szarlotka. Jeżeli jest to inne ciasto, np. biszkopt lub placek, to jest to jabłecznik. Należą się przeprosiny autorce. Pozdrawiam obie Panie serdecznie. Krystyna.
Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?
Tak ziemniaczana,dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.
za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś
Na jaka blachę ten przepis
Zawsze Blaszkę opisuje pod "składniki",tak więc jak wyżej 24×24 cm.
Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji
Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?
Ciasto jest delikatne i puszyste,nie kruche.Robiłam z takich jabłek jakie miałam pod ręką,nie pamiętam odmiany.
Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.
Łoo idealny <3
Prosty i smaczny 🙂
Uwielbiam takie ciacha!
Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂
Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤
Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉
Uwielbiam to ciasto 🙂
🙂
Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀
Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂
Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂
To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂
Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂
Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.
Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.
Mniam mniam mniam 🙂
Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂
Można dać, ale można też pominąć.
Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂
Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂
Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉
Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he
Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.
Ja też dawno nie jadłam właśnie.
To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku
Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj
Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.
To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂
Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂
Zdecydowanie tak 🙂
szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!
Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂
Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉
Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.
Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne
Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂
Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉
U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he
Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!
O tak klasyka ponad wszystko 🙂
Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!
Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉
jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!
To prawda, pamiętam za dzieciaka, co impreza to zawsze sernik i jabłecznik 😉
Czy zamiast prażyć jabłka można dać gotowe? I czy wtedy trzeba dodać grysik? Czy można grysik zastąpić kisielem?
Pyszne, delikatne, cudo! Nigdy nie robiłam ciasta z samej mąki ziemniaczanej, a to takie smaczne! Dzięki za inspirację. 😋
Ciasto przepyszne….zostanie ze mną już na zawsze 🙂
Dziś zrobiłam ten jabłecznik. Jest obłędny😄
Polecam przepis .
na moje oko to szklanka mąki to bardzo malutko i to na pół to mała kosteczka wyjdzie
Blaszka 24×24 cm jak w opisie, kto lubi większe porcje podwaja składniki.
Właśnie robi się jabłecznik z przepisu 😋😋
Mam nadzieje, że będzie smakował 🙂 Pozdrawiam
Czy można to ciasto zrobic z musem jabłkowym w którym są kawałki jabłuszek,oczywiście mus jest własnej roboty i czy ewentualnie tez dodać łyżkę mąki ziemniaczanej?
Tak oczywiście można, swój mus zawsze jest lepszy, ja dodaje suchą galaretkę pomarańczową lub brzoskwiniową zależy jaką mam pod ręką. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź
Ciasto wyszło przepyszne ,pomyliło mi się tylko jak do pani pisalam mąka ziemniaczana z kasza manna
Dałam kasze manna a zapomnialam ze przeciez kisiel badz galaretkę można dodać
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam serdecznie
Nie ma za co, cieszę się, że ciacho wyszło i smakowało 🙂 Pozdrawiam Kochana
Witam, a czym można zastąpić kasze manna? Może być bułka tarta? Pozdrawiam
Tak oczywiście może być bułka tarta. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Już kolejny raz góra na drugi dzień jest niedopieczona, choć z góry wygląda ok, dlaczego tak się dzieje?
Ciasta z jabłkami nasiąkają, to też zależy od rodzaju jabłek, nie wszystkie są dobre na jabłecznik, czy szarlotkę.