Jabłecznik

Słodko Słodka
76 komentarzy
Dawno już nie robiłam takiego zwykłego jabłecznika jak u babci, jak wiadomo babcine ciasta zawsze najlepsze. Uwierzcie mi zjedliśmy ze smakiem, jabłecznik zniknął w locie, co mnie tylko utwierdziło, że powinnam częściej wracać do babcinych przepisów. Odkąd prowadzę bloga staram się zawsze coś wymyślać i kombinować z ciastami, ale dziś zachciało nam się coś prostego, bez zbędnych kombinacji i Wam również polecam. Dla bardziej wymagających polecam szarlotkę, u nas ciasta z jabłkami lubimy w każdej postaci.
W realizacji przepisów tego typu pomoże dobry piekarnik z termoobiegiem i szybkim nagrzewem. Jeżeli pragniesz wymienić swój model na lepszy, to zobacz aktualny ranking piekarników.
Przygotowanie 20 minuty
1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Ilość porcji 16
Jak wykonać przepis na – Jabłecznik

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×24 cm

Ciasto

  • 3 szt. jajka - L
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. cukru
  • ¼ szkl. oleju
  • 4 krole aromatu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Mus jabłkowy

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru - gdyby jabłka były kwaśne można dać więcej
  • 1 łyżka kaszy manny - łyżka z czubkiem

Sposób wykonania

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier cały czas miksując, wrzucić żółtka, wlać olej i aromat, krótko zmiksować do połączenia, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najmniejszych obrotach miksera.
  • Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucić do piekarnika na 15-20 min. Piec w temp. 175 C do zarumienienia.
  • Jabłka umyć obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, prażyć na patelni, aż zmiękną i zrobią się szkliste, dodać cukier, cynamon do smaku, oraz kaszkę mannę, wymieszać.
  • Na podpieczone i wystudzone ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
  • Na mus rozsmarować pozostałe ciasto.
  • Wstawić do piekarnika na 30 min i piec w temp. 175 C.

W Waszym wykonaniu

  • Beatka Katalog Smaków nadesłała takie apetyczne zdjęcie, idealny 🙂
  • Arleta Kałużna wyszedł idealnie 🙂
U nas zawsze znika jeszcze ciepły, można polukrować sokiem z cytryny z dodatkiem cukru pudru.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłecznik wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
76 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

niebo w buzi❤

to znaczy że w tym jabłeczniku nie ma mąki pszennej tylko ziemniaczana?

Wanda

Bzdury, Babcia by nigdy takiego szajcu nie upiekła ,,, mabyc na kruchym i bez kaszy manny

Marzenka

Może twoja by takiego nie upiekła, szajs to twój komentarz…

Urszula

A próbowałaś? Ciasto pycha!

Krystyna

Na kruchym, lub półkruchym to szarlotka. Jeżeli jest to inne ciasto, np. biszkopt lub placek, to jest to jabłecznik. Należą się przeprosiny autorce. Pozdrawiam obie Panie serdecznie. Krystyna.

Agata Wojcik

Mąka ziemniaczana A nie pszenna ?

Izaa

za mną tez chodzi taki zwykly jabłecznik, apetytu mi zrobiłaś

Unknown

Na jaka blachę ten przepis

jaga

Puszka dzisiaj robię z podwójnej porcji

Anonimowy

Jaką konsystencję ma powstałe ciasto?kruche to chyba nie jest, bo o zagniataniu nie ma mowy…jaki rodzaj jabłek Pani poleca?

Krysia

Ja robie z Championów,a latem z antonówek lub jesienią z Szarych Renet.

Cherry Belle

Łoo idealny <3

Słodko Słodka

Prosty i smaczny 🙂

Di bloguje

Uwielbiam takie ciacha!

Słodko Słodka

Te proste ciacha jednak zawsze najlepiej smakują 🙂

Paulina

Moja teściowa robiła podobny i to jest jeden z dwóch (drugi na kruchym cieście), które jem… Bo nie przepadam za jabłecznikiem, ale na widok tego ślinka mi cieknie 🤤

Słodko Słodka

Ja mam też 2 ulubione przepisy jeśli chodzi o jabłecznik, innych raczej nie ruszam 😉

beata

Uwielbiam to ciasto 🙂

Słodko Słodka

🙂

Beata M.

Pyszne, domowe ciasto. Muszę wypróbować twój przepis, może w końcu upiekę porządny jabłecznik 😀

Słodko Słodka

Beatko to taki prosty, nie jest jakiś wyszukany i w ogóle, ale bardzo smaczny i delikatny 🙂

Beata M.

Asiu takie proste są najlepsze. Planuję upiec na niedzielę 🙂

Słodko Słodka

To czekam w takim razie na apetyczne foto 😉 bardzo chętnie dodam do wpisu z poleceniem Twojego bloga 🙂

Słodko Słodka

Beatko dziękuje za apetyczne foto 🙂

Joanna

Mniam, uwielbiam. Muszę sobie upiec.

Słodko Słodka

Za mną już dawno chodził taki zwykły jabłecznik.

Daniel

Mniam mniam mniam 🙂
Ps nie wiedziałem,że do jabłecznika dodaje się kaszę mannę,ale oczywiście spoko 🙂

Słodko Słodka

Można dać, ale można też pominąć.

neliada

Uwielbiam wszelkie jabłeczniki 🙂

Słodko Słodka

Ten jest prosty i bardzo smaczny 🙂

Maminek kulinarny

Fantastycznie proste ciasto a wygląda tak mniamusnie, że chce się z fotki zgarnąć😉

Słodko Słodka

Właśnie do fotki ledwo uchowałam 2 kawałki 😉 małe blaszki u nas się nie sprawdzają he he

Wioleta

Dawno nie jadłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto.

Słodko Słodka

Ja też dawno nie jadłam właśnie.

Patrycja Reszko

To ciasto smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku

Maria

Na zdjęciu pierwszym na talerzu jest jabłecznik ale na górze też ma ciasto czy to jest z tego przepisu lj

Słodko Słodka

Tak to jest z tego przepisu, nie inaczej.

Słodko Słodka

To prawda, kiedy nas tylko najdzie ochota 🙂

Magda

Pychotka, takie ciasto zawsze się sprawdza o każdej porze roku 🙂

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak 🙂

Poradzimy24

szarlotka z musem jabłkowym! Moja uwielbiona!!!

Słodko Słodka

Czasem dobrze jest wrócić do starych przepisów, też bardzo lubimy 🙂

Monika

Ja może wielką fanką jabłecznika nie jestem, za to dla mojego męża mogę go przygotować 🙂 Zaciekawiło mnie, że jest na innej mące.Zobaczymy czy mi wyjdzie 😉

Słodko Słodka

Ja od czasu do czasu lubię, a dzięki mące ziemniaczanej ciasto jest bardziej delikatne i puszyste.

Maria

Piekłam i jest bardzo dobry dzisiaj będę robiła drugi raz nam smakowało jest inne niż z mąką pszenne pyszne

Słodko Słodka

Marysiu bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 Pozdrawiam i wpadaj do mnie częściej 🙂

Katarzyna

Dokładnie taką szarlotkę robiła moja babcia. Była taka pyszna, że babcia musiała ją przed nami chować, nie doczekałaby inaczej żadnej imprezy 😉

Słodko Słodka

U nas też to ciasto szybko znika,a jeszcze mała blaszka to samo przez się 😉 zawsze powtarzam, że u nas małe blaszki się nie sprawdzają he he

Lonna

Uwielbiam taki klasyczny jabłecznik 🙂 Pyszności!

Słodko Słodka

O tak klasyka ponad wszystko 🙂

Edyta

Juz kolejny raz zachwycam sie tym ciastem, doskonale!

Słodko Słodka

Dziękuje takie proste przepisy z dawnych lat, czasem mają większą moc jak te dzisiejsze i kombinowane 😉

LanaDelRey.PL

jabłecznik to ciasto uniwersalne, idealne na każdą okazję!!!

Ania

Czy zamiast prażyć jabłka można dać gotowe? I czy wtedy trzeba dodać grysik? Czy można grysik zastąpić kisielem?

Urszula

Pyszne, delikatne, cudo! Nigdy nie robiłam ciasta z samej mąki ziemniaczanej, a to takie smaczne! Dzięki za inspirację. 😋

Agnieszka Skubisz

Ciasto przepyszne….zostanie ze mną już na zawsze 🙂

Agnieszka

Dziś zrobiłam ten jabłecznik. Jest obłędny😄
Polecam przepis .

Aneta

na moje oko to szklanka mąki to bardzo malutko i to na pół to mała kosteczka wyjdzie

Kasiek

Właśnie robi się jabłecznik z przepisu 😋😋

Marta

Czy można to ciasto zrobic z musem jabłkowym w którym są kawałki jabłuszek,oczywiście mus jest własnej roboty i czy ewentualnie tez dodać łyżkę mąki ziemniaczanej?

Marta

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Ciasto wyszło przepyszne ,pomyliło mi się tylko jak do pani pisalam mąka ziemniaczana z kasza manna
Dałam kasze manna a zapomnialam ze przeciez kisiel badz galaretkę można dodać
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam serdecznie

Katarzyna

Witam, a czym można zastąpić kasze manna? Może być bułka tarta? Pozdrawiam

Paulina

Już kolejny raz góra na drugi dzień jest niedopieczona, choć z góry wygląda ok, dlaczego tak się dzieje?