Jadalne doniczki

Słodko Słodka
4 komentarze
Świetny pomysł na prosty deser w niecodziennej odsłonie, jadalne doniczki z super efektem końcowym :-)Inspiracja z grup kulinarnych-wyzwanie tygodnia 🙂
 Składniki:
 3-4 szt.
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady białej
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
ulubione owoce
 
Dodatkowo:
 parę ciasteczek oreo zmielonych na piasek
do ozdoby zioła lub jadalne kwiatki,mogą być owoce
jednorazowe kubeczki plastikowe
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i roztopić nad parą wodną.
Użyłam dwie różne czekolady,roztapiałam je w osobnych miseczkach.
Czekoladę gorzką wylewamy łyżeczką w środku kubeczków,równomiernie ją rozprowadzając,pozostawiając u góry rant 0,5 cm.
Wstawiamy na 10 min.do zamrażalnika,następnie  czynność powtarzamy z białą czekoladą.
Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.20 min.
następnie ubijamy razem mikserem,wsypując cukier puder do smaku.
Można do masy dodać ulubione owoce,wzbogacić smak nutellą,masłem orzechowym,ulubionym dżemem,konfiturą itp.
Kubeczki naciąć u góry w kilku miejscach i rozdzierać do dołu,wyjąć czekoladową doniczkę,ułożyć na talerzu,posypać górę zmielonymi ciasteczkami oreo,udekorować ziołami,jadalnymi kwiatami

 lub owocami.

 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Konesso

REWELACYJNY POMYSŁ!!!

Izaa

ale cudeńka!!!

slodki.zakatek

Czy takie proste to sie okaze bo zabieram sie wlasnie do pracy. Chce zrobic mamie na niedziele 😊