826
Świetny pomysł na prosty deser w niecodziennej odsłonie, jadalne doniczki z super efektem końcowym :-)Inspiracja z grup kulinarnych-wyzwanie tygodnia 🙂
Składniki:
3-4 szt.
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 tabliczka czekolady białej
200 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
cukier puder do smaku
ulubione owoce
Dodatkowo:
parę ciasteczek oreo zmielonych na piasek
do ozdoby zioła lub jadalne kwiatki,mogą być owoce
jednorazowe kubeczki plastikowe
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki,wrzucić do miseczki i roztopić nad parą wodną.
Użyłam dwie różne czekolady,roztapiałam je w osobnych miseczkach.
Czekoladę gorzką wylewamy łyżeczką w środku kubeczków,równomiernie ją rozprowadzając,pozostawiając u góry rant 0,5 cm.
Wstawiamy na 10 min.do zamrażalnika,następnie czynność powtarzamy z białą czekoladą.
Śmietankę i serek schładzamy w zamrażalniku ok.20 min.
następnie ubijamy razem mikserem,wsypując cukier puder do smaku.
Można do masy dodać ulubione owoce,wzbogacić smak nutellą,masłem orzechowym,ulubionym dżemem,konfiturą itp.
Kubeczki naciąć u góry w kilku miejscach i rozdzierać do dołu,wyjąć czekoladową doniczkę,ułożyć na talerzu,posypać górę zmielonymi ciasteczkami oreo,udekorować ziołami,jadalnymi kwiatami
lub owocami.
REWELACYJNY POMYSŁ!!!
Proste i szybkie 🙂 Pozdrawiam
ale cudeńka!!!
Czy takie proste to sie okaze bo zabieram sie wlasnie do pracy. Chce zrobic mamie na niedziele 😊