230
Danie ma mało wspólnego ze Szkocją,odbiega od oryginalnego przepisu,wołowiny brak,nie smażyłam na głębokim tłuszczu,bardzo syte klopsy z jajem po prostu 😉
Składniki:
5 szt.
5 ugotowanych jajek
500 g mięsa mielonego wieprzowego+1 jajko
pół cebuli
czerstwa mała bułka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo,obrać.
Bułkę zalać ciepłą wodą,gdy namięknie odsączyć z nadmiaru wody i wrzucić do mięsa,zetrzeć na tarce cebulę,wbić jajo,dodać przyprawy,wyrobić ręką(gdyby mięso było zbyt luźne można dać 1,2 łyżki kaszy manny),następnie ręce zwilżyć pod bieżącym strumieniem wody i formować klopsy,każdy klops spłaszczyć na dłoni,na środku ułożyć ugotowane jajko,i obłożyć je mięsem mielonym,wyjdzie pokaźna kula,obtoczyć w mące,rozbełtanym jajku,bułce tartej
i obsmażyć na średnim ogniu,na patelni z olejem.
Obsmażone klopsy z jajem ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową
i wstawić na 10-15 min.do piekarnika,piec w temp.180 C.
Podawać z ulubionymi dodatkami do obiadu,jak i również na zimno,na kanapki.
od dawna mam chęć zrobić takie jajka
Obiadek super