Rozpoczęła się jesień i wystartowałam z pieczywem,tu akurat przepis udostępniła koleżanka,łatwy,lekki i przyjemny,więc poczyniłam 🙂
Składniki:
8 szt.
3 szkl.mąki pszennej
34 szkl.letniej wody
7 g drożdży instant lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy ręcznie lub wyrabiamy robotem,5 min.od momentu odchodzenia ciasta od misy.Ciasto odstawiamy na 10 min.następnie wyrabiamy kolejne 5 min.przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godz.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić ręką,uformować wałek i podzielić na 8 części,
z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,spłaszczyć przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na 45 min.
Bułeczki można naciąć nożem,lub wycisnąć pieczątką specjalny ślaczek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.20 min.pieczemy w temp.220 C.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments