Kalafiorowy „Mózg”.

Słodko Słodka
0 komentarze
Propozycja na szybki i syty obiad,kalafior nadziany mięsem mielonym pod pierzynką z boczku jest bardzo smaczny i efektowny.
Składniki:
1 kalafior
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
cebulka
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubione przyprawy do mielonego
czerstwa bułka
woda lub mleko do namoczenia bułki
plastry boczku
Przygotowanie:
Kalafior wrzucić do wrzącej i osolonej wody,gotować 10 min.następnie wyjąc i wystudzić.
Bułkę zalać wodą lub mlekiem i odstawić do napęcznienia.
Mięso mielone wrzucić do miseczki,przecisnąć przez praskę czosnek,zetrzeć na tarce na drobnych oczkach cebulkę,wsypać sól i pieprz do smaku,majeranek oraz ulubione przyprawy do mielonego,wrzucić odciśniętą bułkę,i dokładnie wymieszać ręką.
Na letni kalafior układamy farsz mięsny po całości,odginając różyczki i wciskając mięso również w środek,
następnie cały kalafior zawijamy boczkiem
 na około jakbyśmy zawijali bandaż.
Pieczemy ok.godz.w 180 C.
Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie samo w sobie jest bardzo syte,więc można je podawać.np.z surówką lub jak u nas z pieczarkami.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies