531
Zostało mi trochę większych ogórków,które nie nadawały się do kiszenia,więc zrobiłam takie właśnie karbowane plasterki.
Składniki:
4 słoiki 0,5 l
ogórki
Zalewa:
2 szkl.wody
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
1 płaska łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Ogórki te zrobiłam zupełnie niespodziewanie,zostało mi większych ogórków,które nie nadawały się do kiszenia więc, już umyte,odcięłam końcówki i pokroiłam niezbyt cienko nożykiem do frytek,wrzuciłam do wymytych słoików zupełnie luźno bez upychania,z podanych składników przygotować zalewę,jeszcze gorącą zalać ogórki,można do słoika wrzucić po jednym goździku,ja akurat nie przepadam za goździkami,wycieramy ranty słoików ściereczką i zakręcamy,pasteryzujemy ok.10 min.od zagotowania wody.
Wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem,pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki te można również pokroić w cienkie podłużne plasterki.