Karkówka po Cygańsku.

Słodko Słodka
2 komentarze
Rozpływająca się w ustach miękka i soczysta, karkówka.Panowie bardzo lubią takie obiady.Polecam 🙂

Składniki:
1-1,5 kg karkówki
3 duże cebule
pół kg pieczarek
2 duże papryki
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do karkówki
olej
mąka do obtoczenia 
Zalewa:
34 szkl.wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
34 szkl.ketchupu pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki cukru
13 łyżeczki słodkiej papryki
2,3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
 

Przygotowanie:
Karkówkę myjemy,osuszamy i kroimy na plastry,skrapiamy olejem,przyprawiamy ulubionymi przyprawami do karkówki,solą i pieprzem,wkładamy do pojemnika ,zamykamy i wrzucamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron na złoto,na oleju,
układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy,myjemy,kroimy w piórka i wykładamy na plastry karkówki.
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie wykładamy na cebulę.
Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki,wykładamy na pieczarkach.
Wszystkie składniki zalewy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy w miseczce trzepaczką rózgową i zalewamy nią karkówkę z warzywami.
Zamykamy naczynie żaroodporne,lub przykrywamy folią aluminiową
 i wstawiamy do piekarnika na  1,5-2 godz.pieczemy w temp.190 C.
Na 15 min.przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę lub folię,po to by nadmiar wody odparował a sos zgęstniał. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami,u nas ziemniaczki i oczywiście swojskie kiszone ogórki 🙂

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

apetyczne danie

Teresa S

Super przepis

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies