Karkóweczka poleca się na obiad:-)
Składniki na  4 – 6 porcji

0,5 kg niezbyt tłustej karkówki
4 duże cebule
0,5 łyżki smalcu
sól, pieprz,
słodka czerwona papryka
1 liść laurowy
3 łyżki wody
(opcjonalnie ulubione zioła-przyprawy)

Przygotowanie:

Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dosyć grube plastry i każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką,ulubionymi ziołami-przyprawami.Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni, cebule obrać i pokroić w półplasterki.
Na  patelni rozgrzać 0,5 łyżki smalcu i  obsmażyć plastry karkówki z obu stron, aż do zrumienienia. Mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką (jeśli nie mamy pokrywki można wykorzystać kawałek folii aluminiowej), wlać 3 łyżki wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut.

W tym czasie na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i na małym ogniu podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Wsypać Kucharka do smaku, 0,5 łyżeczki cukru, wymieszać.
Naczynie z karkówką wyciągnąć z piekarnika, na mięso przełożyć podsmażoną cebulę, dodać listek laurowy przełamany na pół i jeśli woda odparowała to wlać dwie łyżki wody, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika na 30 – 40 minut.


Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas ziemniaki z koperkiem i korniszonek.
Inspiracja Kulinarne Szaleństwa Margarytki.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments