Jedno z ulubionych ciast Mojego Męża,uwielbiam 🙂 Jedyny minus taki,że znika w locie…

Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Ciasto Parzone:
1 szkl.wody
125 g masła lub margaryny
1 szkl.mąki pszennej
5 jajek L
szczypta soli i proszku do pieczenia
Krem:
3 budynie waniliowe(po 40 g paczka)
6 łyżek cukru
1 litr mleka
250 g miękkiego masła lub margaryny
 Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę,wrzucić masło pokrojone na mniejsze kawałki,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia wsypać mąkę przesianą przez sitko i z powrotem postawić na średni ogień cały czas szybko mieszając,do momentu powstania gęstego,jednolitego ciasta ok.2-3 min. 
Pozostawić do wystudzenia,do letniego ciasta kolejno wbijać jajka,szczyptę soli i proszku do pieczenia,zmiksować na jednolite ciasto,podzielić na 2 części.
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia,następnie cieniutko rozsmarować ciasto ,wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na pół godz.
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu,przykryć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch,dodawać po jednej łyżce budyniu w temp.pokojowej cały czas miksując.
Gotowy krem rozsmarować na połowie ciasta,przyłożyć drugim ciastem i gotowe,gotową karpatkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem ja jednak lubię z czekoladową polewą,na którą przepis znajdziecie tutaj => polewa.

 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota

Ja też bardzo lubię karpatkę. Kiedyś przygotowywałam ją bardzo często, ostatnio staram się mniej piec. Jestem strasznym łasuchem, nie potrafię sobie odmówić słodyczy, a muszę uważać ze względu na podwyższony poziom cukru.
Serdecznie pozdrawiam:)

Teresa S

Wspaniale ciasto nigdy się nie znudzi

Izaa

całe wieki nie robiłam okarpatki a lubię to ciast

Anonimowy

moj krem wyszedl mi lejacy i karpatka sie rozjezdza dlaczego? 🙁 ale tak to pyszna

Anonimowy

ale jak sie mogl zwazyc tzn? zrobilam tak jak w przepisie

Anonimowy

Bardzo ładnie wygląda ale jak zrobić górę żeby wyszły fale na cieście

barbara23818101

Wstawić do gorącego piekarnika!!!

janina

nie wolno otwierac piekarnika w trakcie pieczenia,bo opadnie

Agnieszka

Ile proszku do pieczenia😊

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies