490
Dziś testowałam tani,szybki,łatwy i smaczny przepis,który w zasadzie możecie podać dzieciom na obiad jak i kolacje z dodatkiem dżemu jak i również same 🙂 Oryginalny przepis pochodzi ze strony Cookpad a tu znajduje się wykonanie autora przepisu => Oryginał.
Składniki:
500 ml mleka
2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
100 g kaszki manny
Panierka:
14 szkl.mąki pszennej
1 jajko L
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko,wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu od czasu do czasu mieszając,następnie wsypać kaszkę mannę i mieszać energicznie do zgęstnienia i zagotowania.
Jeszcze ciepłą kaszkę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną np.folią aluminiową,wyrównać i pozostawić do wystygnięcia i zesztywnienia.
Następnie keksówkę położyć do góry dnem na deseczkę,zdjąć folię,pokroić kaszkę na mniejsze kawałki,obtaczać w mące i rozbełtanym jajku,
smażyć na patelni,na małym ogniu, na oleju,podawać same lub z dżemem.