I zachciało nam się swojskiej kiełbachy,długo nie myśląc wyjęłam szynkowar i jest,pyszna,pachnąca kiełbaska.

Składniki:
700 g filetu z kurczaka
250 g mielonego z indyka
250 g mielonego wieprzowo-wołowego
pół dużej papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli peklowej
1,5 łyżeczki żelatyny
100 ml wody

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kostkę,im mniejsze tym ładniejszy efekt uzyskamy po rozkrojeniu,wrzucamy mięso mielone,przeciskamy przez praskę czosnek,paprykę myjemy,osuszamy i kroimy w drobną kosteczkę,

wsypujemy przyprawy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę,dodajemy sól peklową,cukier i czekamy aż żelatyna przestygnie,dodajemy do mięsa i całość wyrabiamy ręką tak długo aż mięso będzie szkliste i będzie się kleiło do ręki.

Przygotowujemy szynkowar,wkładamy do środka woreczek,następnie partiami wkładamy mięso i za każdym razem ugniatamy,żeby pozbyć się powietrza,zawiązujemy woreczek na supeł,

nakładamy sprężynę,zamykamy szynkowar i wkładamy do lodówki na 48 godz.ja swoją kiełbasę parzyłam już po dobie.

Na dnie garnka układamy ściereczkę,wlewamy wodę,wkładamy termometr,i podgrzewamy wodę do 80-85 C,wkładamy szynkowar i parzymy 1,5 godz.pilnując by temperatura cały czas się utrzymywała na poziomie 80-85 C,po tym czasie wyjmujemy szynkowar z wody,odlewamy zebrany płyn ze środka przez dziurkę w wieczku dekielka,i pozostawiamy do wystygnięcia,wkładamy na noc do lodówki,a rano wyjmujemy woreczek z kiełbasą i gotowe.

Gdyby woreczek nie chciał wyjść dobrze jest wrzucić szynkowar do ciepłej wody na chwilę.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni,u nas nigdy tyle jeszcze nie wytrzymała 😉

 

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
1 rok temu

Komuś pożyczyłam swój szynkowar i nie wiem komu… Rozpoczynam poszukiwania i robię twoją wędlinkę