3,8K
Pyszne na święta, jak i również na Sylwestra, świetnie sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska na jeden gryz 🙂
Składniki:
- ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
- 1 kajzerka+mleko do namoczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula+łyżka masła
- 1 żółtko
- garść posiekanego drobno koperku
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- bułka tarta do obtoczenia klopsików
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1 litr wody
- 3/4 szkl.octu
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
Przygotowanie:
- Rybę rozmroziłam, następnie zmieliłam maszynką do mielenia, w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, zmieliłam resztę ryby.
- Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę, posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną, bułkę tartą, żółtko, koperek i przyprawy.
- Całość dokładnie wyrabiamy ręką, następnie formujemy małe klopsiki,trochę większe jak orzech włoski.
- Klopsiki kulamy w bułce tartej, smażymy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Oleju wlać tyle,żeby sięgał do połowy klopsików, klopsiki podczas smażenia obracać.
- Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym,żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne klopsiki układamy w słoikach.
- Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku, zalewamy klopsiki ułożone w słoikach, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.
- Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
- Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą, smakowałam po 48 godz. W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra.
- U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję 🙂
Bardzo fajny pomysł na rybkę 🙂
Pyszna propozycja! Musze spróbować.
Super pomysł, muszę takie zrobić 🙂
ciekawy przepis
A ile mogą stać w słoiku takie pulpeciki ?
My dojadamy w Sylwestra i Nowy Rok, ja jakoś specjalnie dużo nie robię przeważnie 2 słoiki tak, żeby zjeść w ciągu miesiąca.