Pyszne na święta, jak i również na Sylwestra, świetnie sprawdzą się na każdej imprezie jako przekąska na jeden gryz 🙂

Składniki:

  • ok.800-1 kg fileta z dorsza lub innej ulubionej ryby
  • 1 kajzerka+mleko do namoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula+łyżka masła
  • 1 żółtko
  • garść posiekanego drobno koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików  

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 3/4 szkl.octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy 

Przygotowanie:

  • Rybę rozmroziłam, następnie zmieliłam maszynką do mielenia, w połowie mielenia dałam odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, zmieliłam resztę ryby.
  • Do tak przygotowanej ryby dodać podsmażoną na maśle cebulkę, posiekaną w drobną kosteczkę i przestudzoną, bułkę tartą, żółtko, koperek i przyprawy.
  • Całość dokładnie wyrabiamy ręką, następnie formujemy małe klopsiki,trochę większe jak orzech włoski.  
  • Klopsiki kulamy w bułce tartej, smażymy na oleju, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Oleju wlać tyle,żeby sięgał do połowy klopsików, klopsiki podczas smażenia obracać.
  • Po zdjęciu z patelni układać na ręczniku papierowym,żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne klopsiki układamy w słoikach.
  • Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia w rondelku, zalewamy klopsiki ułożone w słoikach, zakręcamy mocno i odstawiamy do wystudzenia.
  • Zimne słoiki wstawiamy do lodówki.
  • Klopsiki są najlepsze gdy smaki się przegryzą, smakowałam po 48 godz. W lodówce można spokojnie trzymać do Sylwestra.
  • U mnie te klopsiki goszczą w tym roku na Wigilii a na Sylwestra również mam przygotowaną porcję 🙂  

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Bardzo fajny pomysł na rybkę 🙂

Di bloguje

Pyszna propozycja! Musze spróbować.

Izabela S.

Super pomysł, muszę takie zrobić 🙂

Izaa

ciekawy przepis

Magdalena

A ile mogą stać w słoiku takie pulpeciki ?