354
Zawsze robiłam te klopsy bez dodatku cukinii a dziś postanowiłam poeksperymentować 😉 wyszły smaczne jak zawsze.
Składniki:
11 szt.
600 g piersi z kurczaka
1 mała,młoda cukinia
200 g twarogu półtłustego
1 jajko M
mała cebulka
ząbek czosnku
pół pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,
pierś z kurczaka,myjemy,osuszamy,kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera(można kupić gotowe drobiowe mielone),do zmielonych piersi wrzucamy twaróg,ścieramy na drobnych oczkach tarki cebulę,przeciskamy przez praskę czosnek,koperek myjemy,siekamy drobno i wrzucamy do blendera,wbijamy jajko,przyprawiamy solą i pieprzem,
krótko miksujemy blenderem i wrzucamy odciśniętą z nadmiaru soku cukinie,całość mieszamy łyżką.
Ręce zwilżamy wodą i formujemy w rękach klopsy,uformowane klopsy kulamy w bułce tartej.
Smażymy na patelni z olejem,do zarumienienia z obu stron na średnim ogniu,dobrze jest przykryć patelnie dekielkiem podczas smażenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Moi domownicy uwielbiają takie kotleciki, ale z dodatkiem twarogu jeszcze nie robiłam 😉 Z chęcią wypróbuję przepis !
Bardzo smaczne,robię je również bez dodatku cukinii 😉