Klopsy Ptasie Mleko.

Słodko Słodka
0 komentarze


Smaczne i soczyste klopsy,dobrze nadziane,nadają się na obiad jak i również na Wielkanoc.

Składniki:
7 szt.

600 g mielonego
jajko
ząbek czosnku
cebula
sól,pieprz
1 łyżka majeranku
ulubiona przyprawa do mielonego 

Farsz:
3 ugotowane jajka na twardo
100 g sera
50 g miękkiego masła
garść posiekanego koperku
garść posiekanej pietruszki
Panierka:
2 jajka
2 łyżki mleka
mąka pszenna i bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Mięso mielone przekładamy do miski,wsypujemy przyprawy,wbijamy jajko,przeciskamy przez praskę czosnek,ścieramy na tarce na małych oczkach cebulę,wedle uznania do smaku,wyrabiamy mięso ręką i odstawiamy do lodówki na 20 min.

Jajka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub można użyć krajacza do warzyw,ser ścieramy na tarce,koperek i pietruszkę siekamy drobno i wrzucamy do farszu,dokładnie mieszamy wszystko i wrzucamy miękkie masło,wszystko razem mieszamy i formujemy w rękach owalne klopsiki,gotowe wkładamy do zamrażalnika na 20 min.żeby ściągnęły.

Następnie wyjmujemy mielone z lodówki,odrywamy kawałki jak na klopsy i spłaszczamy na dłoni,na środku umieszczamy farsz jajeczny wyjęty z zamrażalnika,i zlepiamy tak,aby zakryć cały farsz,formujemy w rękach zgrabne klopsiki,które obtaczamy w mące ,następnie w rozbełtanym jajku z mlekiem i na końcu w bułce tartej.

Tak przygotowane klopsy podsmażamy na patelni z olejem,z każdej strony i przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia,

pieczemy w piekarniku 20 min.w temp.180 C.

Podajemy z ulubionymi dodatkami do obiadu,zimne są smaczne na chleb,można normalnie kroić w plastry,nadają się również na wielkanocny stół.

 
 


 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies