Klopsy Rybne z Tuńczyka.

Słodko Słodka
1 komentarze

Propozycja na obiad,jeśli macie zbędną puszkę tuńczyka w lodówce,to koniecznie zróbcie te klopsy,tak naprawdę możecie stworzyć własną kompozycję składników.A to moja propozycja;-)


Składniki:

1 puszka tuńczyka
1  średnia cukinia
1  średnia marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
garść startego sera
garść natki pietruszki
ząbek czosnku
mała cebulka
przyprawa do klopsów

Dodatkowo:

1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzamy,wrzucamy do miski następnie obieramy cukinię i ścieramy na drobnych oczkach tarki,solimy i pozostawiamy na chwilę w durszlaku,żeby puściła wodę,przez ten czas obieramy i ścieramy marchewkę również na drobnych oczkach tarki.
Cukinie dociskamy łyżką na durszlaku,żeby wycisnąć jak nawięcej wody,wrzucamy do tuńczyka,marchewkę odciskamy w dłoniach i również wrzucamy do miski,następnie dodajemy garść sera startego,garść natki pietruszki posiekanej,ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,cebulkę drobno pokrojoną,przyprawę do klopsów-do smaku,oraz jajko i 2 łyżki mąki pełnoziarnistej.


Wszystko razem mieszamy łyżką,lub ręką,wrazie potrzeby jeszcze doprawić i formujemy klopsiki,obtaczamy w jajku,bułce tartej



 i smażymy jak zwykłe klopsy na patelni,na rozgrzanym oleju po 3-4 min.z każdej strony do zarumienienia.



Można podawać z różnymi dodatkami u mnie królowały z ziemniaczkami z piekarnika,sosem czosnkowym i fasolką zieloną:-)

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Wygląda przepysznie ! 😆