237
Propozycja na obiad,jeśli macie zbędną puszkę tuńczyka w lodówce,to koniecznie zróbcie te klopsy,tak naprawdę możecie stworzyć własną kompozycję składników.A to moja propozycja;-)
Składniki:
1 puszka tuńczyka
1 średnia cukinia
1 średnia marchewka
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
garść startego sera
garść natki pietruszki
ząbek czosnku
mała cebulka
przyprawa do klopsów
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Tuńczyka odcedzamy,wrzucamy do miski następnie obieramy cukinię i ścieramy na drobnych oczkach tarki,solimy i pozostawiamy na chwilę w durszlaku,żeby puściła wodę,przez ten czas obieramy i ścieramy marchewkę również na drobnych oczkach tarki.
Cukinie dociskamy łyżką na durszlaku,żeby wycisnąć jak nawięcej wody,wrzucamy do tuńczyka,marchewkę odciskamy w dłoniach i również wrzucamy do miski,następnie dodajemy garść sera startego,garść natki pietruszki posiekanej,ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę,cebulkę drobno pokrojoną,przyprawę do klopsów-do smaku,oraz jajko i 2 łyżki mąki pełnoziarnistej.
Wszystko razem mieszamy łyżką,lub ręką,wrazie potrzeby jeszcze doprawić i formujemy klopsiki,obtaczamy w jajku,bułce tartej
i smażymy jak zwykłe klopsy na patelni,na rozgrzanym oleju po 3-4 min.z każdej strony do zarumienienia.
Można podawać z różnymi dodatkami u mnie królowały z ziemniaczkami z piekarnika,sosem czosnkowym i fasolką zieloną:-)
Wygląda przepysznie ! 😆