359
Już tak za mną chodziły,okraszone kiełbaską z boczkiem i cebulką uwielbiam 🙂
Składniki:
Kluski:
1-1,5 kg ziemniaków
1 jajko L
1 łyżeczka soli
2-2,5 szkl.mąki pszennej
Dodatkowo:
3 krótkie laski kiełbasy śląskiej
kawałek boczku
2 średnie cebule
2 kostki twarogu półtłustego (500 g )
1/4 łyżeczki curry
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i umyć,wrzucić do blendera i zmielić na drobno,wrzucić do miski,po chwili odlać nadmiar płynu,wbić jajko,wsypać sól i stopniowo mąkę,
całość wymieszać,ciasto powinno być dość gęste(ale też nie możemy dać zbyt dużo mąki,bo kluski wyjdą twarde jak kamień ),
zagotować w garnku wodę,osolić nie dużo,gdy woda się gotuje,wrzucać ciasto partiami na deseczkę drewnianą i za pomocą łyżki zsuwać małe porcje ciasta do wrzątku.
Jeśli nie macie pewności czy daliście wystarczająco dużo mąki najlepiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i czekać czy się nie rozlatuje,jeśli się rozleci do ciasta trzeba jeszcze dosypać mąki.
Gotować partiami ok.5 min.od wypłynięcia na powierzchnię,następnie odcedzać na sitku,przelewając zimną wodą.
Po odcedzeniu wrzucić do miski.
Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do klusek wymieszać,w razie konieczności dosolić.
Na patelni rozgrzać olej,wrzucić posiekaną w kosteczkę cebulkę i przyrumienić,dodać 1/4 łyżeczki curry,
wrzucić kiełbaskę i boczek pokrojone w kosteczkę
i całość podsmażyć,następnie wrzucić do miski z kluskami i twarogiem,
wymieszać i gotowe.
ciekawy przepis i apetycznie wygląda