Kluski na parze Parowańce,Pampuchy z Sosem Truskawkowym.

Słodko Słodka
3 komentarze


Typowe Letnie Danie Kuchni Śląskiej,robiłam je pierwszy raz,jestem pod Wielkim Wrażeniem:-)Danie dla dużych i małych,polane sosem owocowym i podane ze świeżymi owocami,rewelacja :-)Przepis wyniosłam z Grup Kulinarnych,teraz i ja mogę poczuć się jak na Śląsku 🙂
Składniki:
20 szt.
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 jajka M
2 łyżki masła
szczypta soli
Sos Truskawkowy:
300 g truskawek
150 ml śmietanki 30 %
200 ml śmietany 18 %
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
świeże truskawki

Danie podane na talerzu Arkahomedecor wygląda iście po królewsku 🙂

Przygotowanie:
Do miseczki wlać ciepłe,ale nie gorące mleko,wsypać cukier i łyżkę mąki,pokruszyć drożdże,wymieszać,przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 min.do podrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sitko do miski,dać szczyptę soli,wlać drożdże,rozbełtane jajka i zagniatać ręcznie lub mikserem,w trakcie zagniatania wlać roztopione masło,gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać trochę mąki.
Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok.30-35 min.miskę przykryć ściereczką.
 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką,delikatnie je rozciągnąć,uklepać ręką,i wykrawać koła szklanką,brzegi zlepić i zawinąć pod spód klusek.

Gotować na parze,na specjalnym sitku po 10-15 min.

Podawać polane sosem ze świeżymi owocami.

Do miseczki wlać śmietany wrzucić umyte i osuszone truskawki bez szypułek i zblendować,wsypać cukier puder do smaku,wymieszać i gotowe.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
renrols1

Pampuchy mniem,bardzo lubimy.

Doris

Moje te pampuchy jakoś nie wyszły takie idealne jak w przepisie po zdjeciu pokrywki opadają, i robią się pomarszczone.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies