Kluski Śląskie z Pasztetową.

Słodko Słodka
2 komentarze


Smaczne i syte,kluski nadziane pasztetową,okraszone cebulką…
 Składniki:
28 szt.
1-1,2 kg ziemniaków(sól)
1 jajko 
mąka ziemniaczana
Dodatkowo:
400 g dobrej jakościowo pasztetowej
cebula
olej
curry do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki,obrać,opłukać
i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez
praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.

Ziemniaki
uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste
miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,

wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z
powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku kulkę z pasztetowej,

 uformować w dłoniach kulę.

W
garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia
dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.

Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.

Podawać na ciepło.
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo fajny pomysł

Baartek

proste ze tak