Przygotowanie:
Ziemniaki,obrać,opłukać
i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez
praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki
uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste
miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,
wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z
powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,spłaszczyć na dłoni,ułożyć na środku kulkę z pasztetowej,
uformować w dłoniach kulę.
W
garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia
dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
bardzo fajny pomysł
proste ze tak