Przygotowanie:
Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,
wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,lekko je spłaszczać i w każdej zrobić na środku dziurkę palcem lub łyżką drewnianą.
W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę i kiełbasę,można też dać boczek,podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
Kluski można podawać z sosami,takie najbardziej znane połączenie to kluski z roladą śląską i modra kapusta do tego.
Kluski można również odsmażyć na patelni jak i nadziać czymś smacznym,niebawem pojawi się kolejny smaczny przepis na blogu.
pokroić drobniej wedle uznania,marchewkę obrać,wymyć i zetrzeć na tarce
na grubych oczkach,paprykę wymyć i również zetrzeć na grubych oczkach
tarki,cebulkę pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić wszystko do miski,wlać
oliwę,wsypać cukier,sól i pieprz do smaku,
wymieszać i surówka gotowa.
my bardzo lubimy ;))) i robię tak jak TY
:*)
Asiu ja mam przepis na to od mojej mamy ale inny ale każdy dobry przepis sie sprawdza pozdrawiam
Ja z Pomorza i Kujaw to może być inny 😉 Pozdrawiam