Kluski Śląskie.

Słodko Słodka
4 komentarze
Proste,tanie,smaczne i syte.
Kluski :
4-5 porcji obiadowych
 
1-1,2 kg ziemniaków(sól)
1 jajko 
mąka ziemniaczana
Dodatkowo:
ulubiona kiełbasa lub boczek wędzony
cebula
olej
curry do smaku
Surówka:
250 g kapusty kiszonej
1 mała marchewka
pół czerwonej papryki
pół cebulki
garść posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu,odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak,aby nie było grudek,pozostawić do wystygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce,podzielić na ćwiartki,jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej,uzupełnić tyle ile było ziemniaków,

wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko,całość wyrobić ręką na gładką masę.
Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu,lekko je spłaszczać i w każdej zrobić na środku dziurkę palcem lub łyżką drewnianą.

W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski,gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min.następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Na patelnie wlać olej,wrzucić cebulkę i kiełbasę,można też dać boczek,podsmażyć do zarumienienia,przyprawić curry i polać kluski.
Kluski można podawać z sosami,takie najbardziej znane połączenie to kluski z roladą śląską i modra kapusta do tego.
Kluski można również odsmażyć na patelni jak i nadziać czymś smacznym,niebawem pojawi się kolejny smaczny przepis na blogu.

Kapustę
pokroić drobniej wedle uznania,marchewkę obrać,wymyć i zetrzeć na tarce
na grubych oczkach,paprykę wymyć i również zetrzeć na grubych oczkach
tarki,cebulkę pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić wszystko do miski,wlać
oliwę,wsypać cukier,sól i pieprz do smaku,

wymieszać i surówka gotowa.

 


 

 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

my bardzo lubimy ;))) i robię tak jak TY

Teresa S

Asiu ja mam przepis na to od mojej mamy ale inny ale każdy dobry przepis sie sprawdza pozdrawiam