Proste i szybko się robi, więc od razu mi się spodobały. Idealne na szybko, jako dodatek do obiadu, na kwarantannę i nie tylko… Można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Zainspirowała mnie do ich zrobienia zaprzyjaźniona blogerka Lidzia z Pieprzyć z Fantazją. Uwielbiam kluchy i kluseczki w każdej postaci, takie kluski pasują do sosów i gulaszów a nawet jak u mnie na szybko okraszone wiejską kiełbasą z cebulką i szczypiorkiem czy też skwarkami, czasem podaje je z twarogiem, wersji jest mnóstwo, kto jak lubi.

Składniki:  

4 porcje

  • 3 szkl.mąki pszennej
  • 1,5 szkl.mleka
  • 2 jajka L
  • sól

Przygotowanie:

  • Jajka wymieszać z mlekiem trzepaczką rózgowa, wsypać mąkę na 2 razy, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
  • W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wykładać łyżką ciasto, łyżkę wkładać do wrzątku, żeby ciasto nie przywierało.
  • Od wypłynięcia gotować ok. 2 min.
  • Wyciągać łyżką cedzakową na talerz i serwować jeszcze ciepłe u mnie okraszone kiełbaską wiejską.
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
natalia20041989
1 rok temu

Pyszne są ☺

Pełnia Smaków
1 rok temu

Najlepsze 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Magda
1 rok temu

Super dodatek do obiadu 🙂

Giancarlo
1 rok temu

Piatto delizioso
Buona serata

Edita Guhl
1 rok temu

Pamietam takie kluseczki z dziecinstwa, pycha 🙂

Iwona T.
1 rok temu

Pychotka takie kluseczki ^_^

Izaa
1 rok temu

ooo tak to coś dla mnie

Kasia
1 rok temu

Jako dziecko często je jadałam. Były szybkie w przygotowaniu i tanie:)

LanaDelRey
1 rok temu

Te kluski przypominają mi dzieciństwo!! Koniecznie muszę je przygotować!

Mirosława
10 miesięcy temu

Robię podobne kluski i są naprawdę proste 🙂