Proste i szybko się robi, więc od razu mi się spodobały. Idealne na szybko, jako dodatek do obiadu, na kwarantannę i nie tylko… Można podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Zainspirowała mnie do ich zrobienia zaprzyjaźniona blogerka Lidzia z Pieprzyć z Fantazją. Uwielbiam kluchy i kluseczki w każdej postaci, takie kluski pasują do sosów i gulaszów a nawet jak u mnie na szybko okraszone wiejską kiełbasą z cebulką i szczypiorkiem czy też skwarkami, czasem podaje je z twarogiem, wersji jest mnóstwo, kto jak lubi.
Składniki:
4 porcje
- 3 szkl.mąki pszennej
- 1,5 szkl.mleka
- 2 jajka L
- sól
Przygotowanie:
- Jajka wymieszać z mlekiem trzepaczką rózgowa, wsypać mąkę na 2 razy, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
- W garnku zagotować wodę z solą, na wrzątek wykładać łyżką ciasto, łyżkę wkładać do wrzątku, żeby ciasto nie przywierało.
- Od wypłynięcia gotować ok. 2 min.
- Wyciągać łyżką cedzakową na talerz i serwować jeszcze ciepłe u mnie okraszone kiełbaską wiejską.
Pyszne są ☺
Najlepsze 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Super dodatek do obiadu 🙂
Piatto delizioso
Buona serata
Pamietam takie kluseczki z dziecinstwa, pycha 🙂
Pychotka takie kluseczki ^_^
ooo tak to coś dla mnie
Jako dziecko często je jadałam. Były szybkie w przygotowaniu i tanie:)
Te kluski przypominają mi dzieciństwo!! Koniecznie muszę je przygotować!
Robię podobne kluski i są naprawdę proste 🙂