Uwielbiam wiosnę i młodą kapustę danie, które dziś przygotowałam może zaskakiwać a nawet bulwersować… szczególnie osoby pochodzące ze Śląska. Młodą kapustę przygotowuje na różne sposoby, od surówek po bigosy, ale dziś będzie wyjątkowo, postanowiłam ją zamknąć w kluskach śląskich w połączeniu z pieczarkami, okraszone boczusiem mają moc. Danie to bardzo przypadło nam do gustu. W przygotowaniu odpowiednio smacznej kapusty bardzo pomocny był Bulion Warzywny Vegeta Natur.
Składniki:
- 1-1,2 kg ziemniaków (sól)
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
Nadzienie:
- mała główka młodej kapusty
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- pęczek koperku
- Bulion warzywny Vegeta Natur
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- Vegeta do smaku
Dodatkowo:
- boczek do okraszenia
- olej
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkować drobno na mandolinie, wrzucić do garnka, dodać kostkę Bulionu Warzywnego Vegeta Natur, oraz listki i ziele, jak się zagotuje, zmniejszyć palnik i gotować dosłownie 5 min. odlać na durszlaku.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju.

- Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku, następnie dodać odcedzona kapustę z durszlaka, całość dokładnie wymieszać w razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia, wrzucić posiekany koperek, nadzienie gotowe.
- Ziemniaki,obrać,opłukać i ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, odlać i przecisnąć przez praskę lub utłuc tak, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na ćwiartki, jedną z ćwiartek wyjąć i w puste miejsce wsypać mąki ziemniaczanej, uzupełnić tyle ile było ziemniaków, wrzucić brakującą ćwiartkę i wbić jajko, całość wyrobić ręką na gładką masę.
- Z powstałej masy kulać nie za duże kulki wedle gustu, spłaszczyć na dłoni, ułożyć na środku łyżkę kapusty z pieczarkami, zlepić i uformować w dłoniach zgrabne wałki.
- W garnku zagotować wrzątek i wrzucać kluski, gotować od wypłynięcia dosłownie chwilę 1-2 min. następnie wyciągać łyżką cedzakową na talerz i podawać okraszone boczkiem, posypane świeżym koperkiem.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
ale super się prezentują!
Dziękuje bardzo i równie dobrze smakują, pozdrawiam 🙂
No powiem Ci, że niby składniki znajome, a jednak zupełnie coś innego! Bardzo mi się podoba ten przepis 🙂
Poniosło mnie 😉
Fantastyczny przepis!
Dziękuje bardzo 🙂 Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Ale super jedzonko!
🙂
apetyczne te kluseczki
Dziękuje bardzo 🙂
uwielbiam kluski! 😀 uwielbiam! moze dlatgeo ze jestem ze slaska i jest to moj stały element jadłospisu 😀
Kujawy i Pomorze też lubią kluski śląskie 😉 Pozdrawiam
Na pewno smacznie 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂
Jakie smaczne, uwielbiam wszystkie kluchy 🙂
O tak kluchy też bym mogła jeść często 🙂
Przyznam, że bardzo pomysłowa kompozycja smaków i z chęcią bym takich spróbowała 🙂
Dziękuje 🙂