Kluski żytnie na kefirze

Słodko Słodka
10 komentarzy

Proste i szybkie do zrobienia, przygotujesz je dosłownie w 15 min. nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych, dzięki dodatkowi sody są niezwykle pulchne i delikatne, a dzięki mące żytniej z Młyna Szczepanki, mają oryginalny smak. Zasmakują dużym i małym. Można je podawać jako danie główne, lub jako dodatek do dań, na słodko i wytrawnie, kto jak woli. U mnie w domu lubimy wszelkiego rodzaju kluski i kluseczki, pierogi, wszystko co mączne. Jeśli lubicie kluseczki tak jak my koniecznie wpadnijcie na kluski na serku homogenizowanym – ulubione najmłodszego w rodzinie 😉

Składniki:

3 – 4 porcje

Przygotowanie:

  • W większym garnku zagotować wodę, osolić i wlać odrobinę oleju.
  • Do miski wbić jajka, wlać kefir, wsypać sól i sodę, całość dokładnie wymieszać trzepaczką rózgową.
  • Stopniowo dosypywać mąkę, tak aby ciasto było gładkie i dość gęste, jeśli dasz za dużo mąki kluski wyjdą twarde, ciasto ma się swobodnie nabierać na łyżkę, nie ma z niej spływać, a we wrzątku ma spokojnie z łyżki odpadać.
  • Do gotującej się wody wkładać na bieżąco małą łyżeczką ciasto raz przy raz. Małą łyżeczkę włożyć do wrzątku, dotknąć dna garnka, następnie nabrać ok. pół łyżeczki ciasta i czynność powtórzyć, i tak aż do wykończenia ciasta. Idzie to szybko i sprawnie, kluski od razu wypływają na wierzch.
  • Kluski zrobiłam na 2 tury, od momentu wypłynięcia ostatniej kluski gotować ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.
  • Jeść od razu po ugotowaniu, podawać z ulubionymi dodatkami. Odsmażane na drugi dzień smakują równie dobrze 🙂
  • U nas syn lubi na słodko z cukrem, śmietaną i twarogiem, czasem z prażonym jabłkiem, gruszką. My z mężem w sezonie z młodą kapustą, lub z gulaszem, świetnie sprawdzą się na szybko z podsmażoną kiełbaską z cebulką itd….

W Waszym wykonaniu:

  • Nadesłane przez Magdalena Lendzian

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Nie jadłam jeszcze takich klusek.

Magda

Fajny pomysł, ciekawa jestem smaku klusek z mąki żytniej, jeszcze takich nie jadłam 🙂

Kamila

Bardzo dziękuję za przepis 🙂 na pewno z niego skorzystam 🙂

iza

to zdecydowanie coś dla mojej córki

Katarzyna

Proste, polskie, zdrowe jedzenie. Uwielbiam