308
Zostało mi ziemniaków od obiadu,więc poczyniłam kopytka.Moi chłopcy nie lubią,a mi smakują najbardziej podsmażone.
Składniki:
pół kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szkl.mąki pszennej
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Sos Pieczarkowy:
250 g pieczarek
1 cebula
sól i pieprz do smaku
2,3 łyżki kwaśnej śmietany
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki,które mi zostały od obiadu,jeszcze letnie przecisnęłam przez praskę,wbiłam jajko,dałam szczyptę soli,przesiałam przez sitko obie mąki i zagniotłam ciasto.
Uformowałam wałeczki ok.2,5-3 cm,górę delikatnie spłaszczyłam dłonią,następnie kroiłam nożem skośnie.
W garnku zagotować wodę z olejem,nie soliłam już wody,ponieważ ziemniaki od obiadu były solone.
Wrzucać kopytka na wrzątek i gotować ok.2 min.od wypłynięcia na wierzch,wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerze.
Tak przygotowane kopytka można podawać okraszone cebulką z boczkiem,lub z mięsem i sosami.
Ja bardzo lubię takie podsmażone kopytka,z sosem pieczarkowym lub podane z samą surówką.
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki,cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu do momentu odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,wrzucić natkę pietruszki,zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną.
my też bardzo lubimy kopytka 😉