W wersji oryginalnej ciasto było z malinami,u mnie truskawka wymiata:-)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
Masa truskawkowa:
500 g serka mascarpne
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
Bita śmietana:
500 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy lub 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
1/2 szklanki nasączenia do biszkoptu (sok truskawkowy rozcieńczony wodą pół na pół, w wersji dla dorosłych sok malinowy można zastąpić nalewką malinową)
gotowe, pokruszone beziki do posypania ciasta ( lub beza upieczona z 2 białek i 100 g cukru)
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.
Masa Truskawkowa:
Mascarpone pozostawić w lodówce, a z pozostałych składników przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika. Jeśli robicie ciasto z malinami i przeszkadzają Wam pestki z malin, na tym etapie możecie przetrzeć sos malinowy przez sitko .
Rozpuszczoną żelatynę wlać do jeszcze gorącego sosu truskawkowego i bardzo dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę dobrze schłodzić, najlepiej 2-3 godziny w lodówce.
Dobrze schłodzony serek mascarpone i zimną frużelinę umieścić w misie miksera. Zmiksować do powstania gładkiego kremu.
Bita Śmietana:
Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i śmietan-fixami umieścić w misie miksera. Ubić na najwyższych obrotach na sztywno.
Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem z soku malinowego. Wyłożyć i rozsmarować krem malinowy. Na kremie rozsmarować bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami.
Pyszna kostka! Zawsze się zastanawiam, jak to robicie, że jesteście tacy szczupli, przy tekj ilości słodyczy
Ostatnio ograniczamy, ale jak nie piekę to zawsze coś się kupi i tak o … 😉