W wersji oryginalnej ciasto było z malinami,u mnie truskawka wymiata:-)
Biszkopt:

5 jajek


3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady

Masa truskawkowa:


500 g serka mascarpne


500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)

3/4 szklanki cukru

3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody

Bita śmietana:


500 ml śmietanki 30 %


2 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fixy lub 2 łyżeczki żelatyny


Dodatkowo:


1/2 szklanki nasączenia do biszkoptu (sok truskawkowy rozcieńczony wodą pół na pół, w wersji dla dorosłych sok malinowy można zastąpić nalewką malinową)

gotowe, pokruszone beziki do posypania ciasta ( lub beza upieczona z 2 białek i 100 g cukru)

Sposób przygotowania:


Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.


Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 – 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

Masa Truskawkowa:
 

 Mascarpone pozostawić w lodówce, a z pozostałych składników przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki z cukrem. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie, wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika. Jeśli robicie ciasto z malinami i przeszkadzają  Wam pestki z malin, na tym etapie możecie przetrzeć sos malinowy przez sitko .

Rozpuszczoną żelatynę wlać do jeszcze gorącego sosu truskawkowego i bardzo dobrze wymieszać. Tak przygotowaną frużelinę dobrze schłodzić, najlepiej 2-3 godziny w lodówce.

Dobrze schłodzony serek mascarpone i zimną frużelinę umieścić w misie miksera. Zmiksować do powstania gładkiego kremu.

Bita Śmietana:
 

Dobrze schłodzoną śmietankę wraz z cukrem i śmietan-fixami umieścić w misie miksera. Ubić na najwyższych obrotach na sztywno.

 Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem z soku malinowego. Wyłożyć i rozsmarować krem malinowy. Na kremie rozsmarować bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezikami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments